Ενισχύστε το Macroskopio

ΒΕΝΕΤΙΑ

Η πόλη με τον πιο απόκοσμο απόηχο

Πόσοι άραγε έχουν υμνήσει την πόλη των Δόγηδων για την μεσαιωνική αρχιτεκτονική της, τα άπειρα κανάλια με τους γονδολιέρηδές της και τα πολύ hot αξιοθέατά της, όπως η Πλατεία του Αγ. Μάρκου – η Γέφυρα των Στεναγμών – η Γέφυρα Ριάλτο και το Canalazzo; Αναρίθμητοι φαντάζομαι!

Αυτό, όμως, που αδυνατούσα να φανταστώ πριν την επισκεφθώ είναι το βαθύ και αλησμόνητο αποτύπωμα που θα μου άφηνε!

Το όλο βίωμα, αν και πολύ σύντομο, έγραψε τόσο ανεξίτηλα στον σκληρό μου δίσκο που μέχρι στιγμής τουλάχιστον είναι αξεπέραστο. Κι αυτό διότι αποπνέει κάτι τόσο απόκοσμο, αινιγματικό και κατά κάποιο τρόπο μεταφυσικό – όσο περίεργο κι αν ακούγεται – που σε κάνει να χάνεις επαφή με την πραγματικότητά σου.

Η περιήγηση μέσα στα δαιδαλώδη στενά δρομάκια, περιστοιχισμένος από spookyκτίσματα αναγεννησιακού - μπαρόκ και γοτθικού ρυθμού, ήδη σε τοποθετούν σε κινηματογραφική ταινία. Αν μάλιστα είσαι και ιδιαιτέρως παρατηρητικός, θα διακρίνεις και σε φαινομενικά άσχετα σημεία του δρόμου κάποια περίεργα αντικείμενα “αγνώστου ταυτότητας” που θυμίζουν τελετουργικά και σε βάζουν σε σκέψεις μήπως κατά λάθος τρύπωσες σε σκηνικό του Eyes Wide Shut: No. 2”!!!

Με τα χρόνια, βέβαια, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτή η αίσθηση δεν μπορεί να προκαλείται μόνο εξαιτίας των επιβλητικών κτιρίων - αυτής της λαβυρινθώδους ρυμοτομικά πόλης - που κυριολεκτικά “επιπλέουν” πάνω σε μια λιμνοθάλασσα και που συνδέονται μεταξύ τους με εκατοντάδες γραφικές γέφυρες!

Μου δίνει την εντύπωση ότι η απόκοσμη αύρα της έχει να κάνει με τις δονήσεις που δέχεσαι από όλα τα υλικά στοιχεία που σε περιτριγυρίζουν. Νιώθεις τόσο έντονα την ιστορικότητά της που είναι αδύνατον να μην μπεις στο ρόλο ενός μεσαιωνικού κατοίκου της. Είναι αδύνατον να μην ξεχαστείς ταξιδεύοντας σε παρελθόντα χρόνο!

Αν καθίσεις δε να ξαποστάσεις και σ’ ένα από τα παγκάκια παραπλεύρως του Αγίου Μάρκου, αγναντεύοντας την Αδριατική με το νησάκι Murano (γνωστό για τα γυαλικά του) σε πρώτο πλάνο και με τα κρουαζιερόπλοια που σε προσπερνούν σε απόσταση αναπνοής, εκεί πραγματικά  έχεις την ψευδαίσθηση ότι αυτό που βλέπεις είναι μια card postal! Η αισθητική τελειότητα του τοπίου αγγίζει τέτοια επίπεδα που μόνο σαν illusion μπορείς να το αντιμετωπίσεις.

Αυτό, λοιπόν, που μένει στο μυαλό και την ψυχή σου από αυτό το στολίδι που λέγεται Βενετία δεν είναι ούτε οι πολυδιαφημιζόμενες ρομαντζάδες στις γόνδολες - περιμένοντας την πρόταση γάμου - ούτε οι μάσκες του καρναβαλιού - που αναμφίβολα είναι έργα τέχνης - αλλά το γεγονός ότι είναι τόσο μεταφυσικά υποβλητική που σου δημιουργεί πρωτόγνωρα συναισθήματα.

Αν, τώρα, τυγχάνει να είσαι και λίγο “αερικό” με καλλιτεχνίζουσες ανησυχίες και εσωστρεφή προδιάθεση, τότε εκεί θα αισθανθείς σίγουρα σαν το σπίτι σου!

Το Macroskopio στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των αναγνωστών. 
Δεν έχει διαφημιστικά έσοδα και δεν χρηματοδοτείται από εταιρείες ή πολιτικά κόμματα. 
Η οικονομική σας στήριξη είναι ταυτόχρονα μια στήριξη επιβίωσης για ένα αδέσμευτο site σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά και μια αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας.
Το Macroskopio στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των αναγνωστών. 
Δεν έχει διαφημιστικά έσοδα και δεν χρηματοδοτείται από εταιρείες ή πολιτικά κόμματα. 
Η οικονομική σας στήριξη είναι ταυτόχρονα μια στήριξη επιβίωσης για ένα αδέσμευτο site σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά και μια αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας.

Μείνετε σε επαφή

Εγγραφείτε στο Newsletter

magnifiercross