Ενισχύστε το Macroskopio

Το να είσαι Ρατσιστής … δε σε τιμά…

Ρατσισμός. Ένα φαινόμενο με μπόλικη ιστορία πίσω του. Ένα φαινόμενο, όμως, που παρόλη την πλούσια ιστορία του έχει φτωχό περιεχόμενο. Ένα φαινόμενο, που τόσο εύκολα μεταδίδεται, μα συνάμα τόσο δύσκολα ξεριζώνεται.

Το τι είναι ρατσισμός, λίγο πολύ όλοι ξέρουν. Όλοι πρέπει να ξέρουν τι σημαίνει αυτή η λέξη. Δεν είναι πεπαιδευμένος, όποιος αγνοεί τι είναι ρατσισμός. Δεν μπορεί να έχει ολοκληρωμένη άποψη για πολλά θέματα. Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι πως αυτό το φαινόμενο είναι τόσο παλιό, σχεδόν όσο και η ίδια η ανθρωπότητα. Μόνο που η ανθρωπότητα δε φρόντισε ποτέ να τον εξαφανίσει ολοκληρωτικά. Σαν μια φωτιά, ο ρατσισμός αγριεύει και θεριεύει κάθε φορά που οι άνθρωποι του πετάνε ξύλα. Και όπως κάθε φωτιά, έτσι και ο ρατσισμός κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά του.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, πως ο ρατσισμός έχει αποτελέσει αιτία πολέμου. Σε αυτόν, στηρίχθηκαν ολόκληρες πολιτικές ιδεολογίες. Ο φασισμός που δημιουργήθηκε στην Ιταλία του Μεσοπολέμου, στηρίχθηκε στον ρατσισμό. Οι ρατσιστικές απόψεις του Αδόλφου Χίτλερ στη Γερμανία, γέννησαν τον εθνικοσοσιαλισμό (ναζισμός). Ο ρατσισμός γέννησε τον αντισημιτισμό, το μίσος εναντίον των Εβραίων που οδήγησε στο θλιβερό Ολοκαύτωμα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο εθνικισμός είναι παιδί του ρατσισμού. Το “απαρτχάιντ”, που γνώρισε τεράστια απήχηση στη Νότια Αφρική του 20ου αιώνα, είναι παιδί του ρατσισμού. Οι δολοφονίες έγχρωμων πολιτών από αστυνομικούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι μίαακραία μορφή ρατσισμού.

racism1 2
Γιατί υπάρξει ξενοφοβία; Γιατίσήμερα, η Ουγγαρία και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης δε δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες εντός των συνόρων τους; Γιατί κάποτε οι Εβραίοι στη Γερμανία του Μεσοπολέμου φορούσαν κίτρινο αστέρι για να “τους ξεχωρίζουν” και γιατίαπαγορευόταν να συνάπτουν γάμους με χριστιανούς; Γιατί για χρόνια οι ομοφυλόφιλοι δε μπορούσαν ούτε να ξεστομίσουν τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις ακόμα και στα κοντινότερα τους άτομα; Και γιατί ακόμα σε κάποιες χώρες δε μπορούν; Γιατί υπάρχουν ακόμα και σήμερα πολιτικά κόμματα με ρατσιστικές απόψεις και έντονα ολοκληρωτικό χαρακτήρα;

Γιατί σε διάφορες γλώσσες υπάρχουν επίθετα υποτιμητικά  για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες;

Όλα αυτά υπάρχουν, γιατί καλλιεργείται ο ρατσισμός. Και ο ρατσισμός καλλιεργείται, γιατί εμείς τον αφήνουμε να δρα ανενόχλητος. Δρα ανενόχλητος, διότι δε φροντίζουν πολλοί να λάβουν την κατάλληλη παιδεία και εκπαίδευση για να τον σταματήσουν. Δρα ανενόχλητος, διότι το επιτρέπουν οι συνθήκες που επικρατούν στην εκάστοτε κοινωνία. Ο μετανάστης, που παλεύει για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης σήμερα, είναι το ίδιο με σένα. Δε θα αλλάξει την ταυτότητά σου, ούτε τον πολιτισμό σου. Δε θα σου επιβάλλει τη θρησκεία του, δε θα σε κάνει να μιλάς τη γλώσσα του. Ο ίδιος, θέλει απλώς να σωθεί από τον θάνατο, θέλει απλώς να ζήσει σαν άνθρωπος. Δεν τον νοιάζει που εσύ μιλάς άλλη γλώσσα από τη δική του, που πιστεύεις σε άλλον Θεό. Ο Εβραίος που θέλει απλώς να πιστεύει σε έναν άλλο Θεό και να ακολουθεί έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, δεν είναι κατώτερος από εσένα. Οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι κατώτεροι από εσένα, επειδή ερωτεύονται άτομα του ίδιου φύλου. Απλώς έχουν μία δική τους αντίληψη για τον έρωτα, απόλυτα θεμιτή. Ο μουσουλμάνος που θέλει να προσευχηθεί στο τζαμί του, είναι και αυτός άνθρωπος όπως και εσύ. Τί πειράζει αν πιστεύει σε έναν διαφορετικό κόσμο;

racism2

Break down walls and remove barriers and tarrifs as a business concept for open free trade with no levy or excise tax as a security wall being destroyed transforming into a group of flying birds.

Γιατί εσύ ο ίδιος καλλιεργείς προκαταλήψεις που μόνο κακό σε εσένα κάνουν; Οι οικονομικοί μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα για να δουλέψουν, δεν απειλούν το έθνος σου. Θέλουν απλώς να ζήσουν ανάμεσα σε εσένα και σε όλους μας. Η γλώσσα σου δεν απειλείται από κάποιον άλλον που μιλάει μία άλλη γλώσσα. Άλλωστε, οι γλώσσες αλλάζουν. Και το παράδειγμά τους, πρέπει να ακολουθούν και οι απόψεις σου. Οι γυναίκες, που ακόμα και σήμερα θεωρούνται κατώτερο φύλο σε κάποιες κοινωνίες, είναι ίσες με τους άνδρες. Δεν απειλούν το άλλο φύλο, αντίθετα το συμπληρώνουν και μέσα από αυτό εξελίσσονται και αυτές. Δεν υπάρχει λόγος να είσαι μισογύνης. Επειδή κάποιος άνθρωπος γεννήθηκε ή απέκτησε κάποια αναπηρία, σωματική ή νοητική, αυτό δεν τον κάνει κατώτερο από εσένα τον αρτιμελή. Είναι και αυτός άνθρωπος. Μη θεωρείς τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες ανθρώπων υποδεέστερες. Θα μπορούσες να ήσουν εσύ στη θέση τους.

Το να είσαι, λοιπόν, ρατσιστής, δε σε τιμάει. Αντιθέτως, σε υποβαθμίζει. Σε κάνει περισσότερο ευάλωτο. Σου χαρίζει ένα σωρό λάθος απόψεις και στερεότυπα. Ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να είναι αυτό που θέλει να είναι. Εσύ, όμως, γιατί να θες να είσαι ρατσιστής; Σε τί σε ωφελεί αυτό; Δε σε κάνει να ξεχωρίζεις, αντιθέτως σε χώνει πιο βαθιά μέσα στο βούρκο. Σε κάνει ένα άβουλο πλάσμα, χωρίς κριτική σκέψη και χωρίς δική του άποψη. Μειώνει την εξυπνάδα σου, δεν είναι ελκυστικό. Σε ρίχνει στα μάτια των ανθρώπων, κυρίως των νέων. Σε κάνει να δείχνεις ότι δεν έχεις παιδεία. Τί πιο τρομακτικό στις μέρες μας από έναν απαίδευτο άνθρωπο; Αν δε θες να είσαι παράδειγμα προς αποφυγή, μην είσαι ρατσιστής. Μόνο κερδισμένος θα βγεις.

 

Γιάννης Καραγιωργάκης 
- Φοιτητής Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ.
- Αναγνώστης του Macroskopio

Το Macroskopio στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των αναγνωστών. 
Δεν έχει διαφημιστικά έσοδα και δεν χρηματοδοτείται από εταιρείες ή πολιτικά κόμματα. 
Η οικονομική σας στήριξη είναι ταυτόχρονα μια στήριξη επιβίωσης για ένα αδέσμευτο site σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά και μια αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας.
Το Macroskopio στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των αναγνωστών. 
Δεν έχει διαφημιστικά έσοδα και δεν χρηματοδοτείται από εταιρείες ή πολιτικά κόμματα. 
Η οικονομική σας στήριξη είναι ταυτόχρονα μια στήριξη επιβίωσης για ένα αδέσμευτο site σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά και μια αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας.

Μείνετε σε επαφή

Εγγραφείτε στο Newsletter

magnifiercross