Ενισχύστε το Macroskopio

Το Μεγάλο Ντόμινο

Η στάση του ΔΝΤ διαφαίνεται άκαμπτη με σαφή την πρόθεση επιβολής των απαιτήσεών του από θέση Ισχύος.

Η Ελληνική Κυβέρνηση φαίνεται πως είναι αντιμέτωπη με ένα απόλυτο αδιέξοδο, καθώς ή θα δεχτεί όλες τις απαιτήσεις του Ταμείου κινδυνεύοντας να απολέσει κάθε «καταπραϋντικό» αντίμετρο ή να έρθει σε απόλυτη ρήξη με χαοτικές επιπτώσεις.

Οι σημερινές δηλώσεις Σόϊμπλε που για πολλοστή φορά επιβεβαιώνουν τη στρατηγική στόχευση για απόλυτη αναγκαιότητα συμμετοχής του Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα δικαιώνουν την εκτίμησή μας πως χωρίς αυτό κατά πάσα πιθανότητα δε θα υπάρξει εκταμίευση νέων δόσεων!!!

Ουσιαστικά η σύγκρουση είναι Υπαρξιακής φύσεως για τη σημερινή Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς τα μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ έχουν πολύ συγκεκριμένο πολιτικό προσανατολισμό, ο οποίος από τη φύση του αντιτίθεται στο μίγμα πολιτικών που θα ήθελε να εφαρμόσει η Κυβέρνηση της Ελλάδος. Είναι μία φύσει και θέσει σύγκρουση Ιδεολογικών υποβάθρων.

Ίσως η επιλογή Οικουμενικής Κυβέρνησης να είναι τελικά η μόνη πιθανή διέξοδος από όλο αυτό το άλυτο πρόβλημα, καθώς ακόμα και η αναμονή του αποτελέσματος των Γερμανικών Εκλογών δε θα μπορούσε να κλονίσει την αναγκαιότητα για συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόβλημα.

Αυτό που έχει στην πράξη συμβεί είναι ότι η στρατηγική απομάκρυνσης του ΔΝΤ, την οποία ακολούθησε η Ελληνική πλευρά, έχει πρακτικά συντριβεί και τώρα η επαναστόχευση προς μια συμφωνία στην οποία θα συμμετέχει το ΔΝΤ αφήνει εκτεθειμένους τους στόχους που έθεσε η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες.

Διαβάστε παρακάτω και την πρόσφατη ανάλυσή μας που αναρτήσαμε πριν από 5 εβδομάδες.

--------------------------------------------------------

Το Ελληνικό Πρόβλημα είχε από την πρώτη στιγμή μια δυναμική να προκαλέσει Παγκόσμιες εξελίξεις και αυτό ήδη από το 2010. Από την πρώτη ημέρα που ανακοινώθηκε η Κρίση Χρέους μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε Παγκόσμιες ανακατατάξεις.

Το πρόβλημα παρόλα αυτά περιορίστηκε για 7 χρόνια στα στενά πλαίσια της Ελλάδος με τις γνωστές σε όλους μας επιπτώσεις στο βιοτικό μας επίπεδο.

Τώρα κάτι έχει αλλάξει.

Η Ευρώπη μέσα στο 2017 είναι αντιμέτωπη ... με εκλογικές αναμετρήσεις που δείχνουν ότι μπορούν να διαταράξουν τις ισορροπίες, ... με ρήγματα που εμφανίστηκαν στους κύκλους των δανειστών ως προς τη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους και ... με τις αντοχές των Ελλήνων πολιτών που φαίνεται να έχουν εξαντληθεί.

Άλλωστε και ηθικολογικά να το δει κανείς, οι όποιες ευθύνες του λαού έχουν ήδη πληρωθεί με ακριβό τίμημα και η ρητορική της συνευθύνης χάνει τη δυναμική της. Όσο και αν φταίγαμε, όσο και αν αποδεχτήκαμε ή όχι το κατά πόσο τα φάγαμε όλοι μαζί, η διάθεση να πληρώσουμε περαιτέρω τα λάθη της Μεταπολίτευσης έχει εξαντληθεί.

Η Κυβέρνηση φαίνεται να το γνωρίζει αυτό και κατά ένα μεγάλο μέρος η κόντρα που έχει ανοίξει με το ΔΝΤ σχετίζεται και με αυτό. Αναμφισβήτητα, όμως, σχετίζεται και με τις στρατηγικές της επιλογές που αφορούν τις περαιτέρω περικοπές – που κανείς δε θέλει ούτως ή άλλως – αλλά και με τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να πλήξουν ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων της. Είναι γνωστά αυτά πάνω κάτω στους περισσότερους πλέον, και υπάρχει και εκτενής αρθρογραφία στο Διαδίκτυο.

Αυτό, όμως, που φαίνεται να διαφεύγει από τον μέσο αναγνώστη και δε σχολιάζεται επαρκώς στα ΜΜΕ, είναι το εκρηκτικό μίγμα που έχει διαμορφωθεί ως προς τη στάση του ΔΝΤ, το οποίο έχει πια βρεθεί σε μια δεσπόζουσα θέση ισχύος ως προς τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Το ΔΝΤ δύναται πλέον με μια απλή ανακοίνωση περί μη συμμετοχής του στο Ελληνικό Πρόγραμμα να προκαλέσει ένα Ντόμινο εξελίξεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη που όμοιο της δε θα έχουμε ξαναδεί εδώ και πολλές δεκαετίες.

Εάν, λοιπόν, τους επόμενους μήνες - ή ακόμα και εβδομάδες - βγει σε μια press conference εξηγώντας ότι δε θα συνεχίσει τη συμμετοχή του - ΟΥΤΕ ΤΥΠΙΚΑ - με τον περίφημο Συμβουλευτικό ρόλο του, τότε η πιθανότητα να έχουμε συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας πέφτει κάθετα.

Υπάρχει, δηλαδή, η σοβαρότατη πιθανότητα με την έξοδο του ΔΝΤ, αν αυτή ανακοινωθεί επισήμως, να βρεθούμε ενώπιον ενός άλυτου χρηματοδοτικού προβλήματος, το οποίο θα έχει άμεσες επιπτώσεις σε όλο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν σαφώς διακοινώσει πως δε θα στήριζαν το Ελληνικό Πρόγραμμα σε τέτοια περίπτωση και φυσικά εδώ γεννιούνται ερωτηματικά ως προς τη σοβαρότητα του ρίσκου που έχει αναλάβει η Ελληνική πλευρά με τη στάση της απέναντι στο ΔΝΤ, η οποία είναι σαφώς επιθετική.

Με μια απλή ανακοίνωση μπορούν τα πάντα να αλλάξουν στην Ευρώπη μέσα σε λίγες εβδομάδες και στην Ελλάδα σχεδόν μέσα σε λίγες ώρες.

Με μια απλή ανακοίνωση, τόσο απλά, ΠΛΕΟΝ…

Το Macroskopio στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των αναγνωστών. 
Δεν έχει διαφημιστικά έσοδα και δεν χρηματοδοτείται από εταιρείες ή πολιτικά κόμματα. 
Η οικονομική σας στήριξη είναι ταυτόχρονα μια στήριξη επιβίωσης για ένα αδέσμευτο site σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά και μια αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας.
Το Macroskopio στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των αναγνωστών. 
Δεν έχει διαφημιστικά έσοδα και δεν χρηματοδοτείται από εταιρείες ή πολιτικά κόμματα. 
Η οικονομική σας στήριξη είναι ταυτόχρονα μια στήριξη επιβίωσης για ένα αδέσμευτο site σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά και μια αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας.

Μείνετε σε επαφή

Εγγραφείτε στο Newsletter

magnifiercross