Ενισχύστε το Macroskopio

Το Μπλε ή το Κόκκινο Χάπι;

Μια ψηφιακή εναλλακτική πραγματικότητα

Η φράση προέρχεται από μια σκηνή στην ταινία "The Matrix". Ο Μορφέας  προσφέρει στον Neo την εξής επιλογή: Ή παίρνεις το Μπλε Χάπι και παραμένεις στον ασφαλή αλλά ψεύτικο κόσμο που γνωρίζεις ή παίρνεις το Κόκκινο Χάπι και μεταφέρεσαι στη σκληρή πραγματικότητα του αληθινού κόσμου.

Στις μέρες μας, υπάρχουν άνθρωποι και κυρίως άντρες που έχουν υιοθετήσει τη φιλοσοφία του «Κόκκινου Χαπιού» με έναν κάπως παράδοξο τρόπο, πιστεύοντας ότι όλα όσα έχουν ειπωθεί για το φύλο, τη φυλή και την πολιτική είναι ένα ψέμα, και ότι η δική τους εκδοχή για την πραγματικότητα είναι η αληθινή.

Πρόκειται για κοινότητες που θέλουν να απέχουν από το υπάρχον κοινωνικό σύστημα επειδή το θεωρούν ριζικά διεφθαρμένο. Γι' αυτό και καταλήγουν να ασπάζονται  ριζοσπαστικές απόψεις και θέσεις, όπως λέει η Rebecca Lewis - αναλύτρια της ερευνητικής ομάδας του Data & Society Research Institute που παρακολουθεί τις ομάδες αυτές από το 2015.

Η κατάποση του «Κόκκινου Χαπιού» μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους, αλλά συχνά ξεκινάει με την ιδέα ότι ο φεμινισμός είναι τοξικός, οι άνδρες υπόκεινται σε καταπίεση και ο ευνουχισμός τους καταστρέφει την κοινωνία.

"Αυτό ήταν ουσιαστικά το φάρμακό μου καθώς πίστευα ότι ο φεμινισμός ήταν ο εχθρός μου", δηλώνει ο Josh, ένας 36χρονος πρώην “Red Piller”. (Josh δεν είναι το πραγματικό του όνομα. Ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος γιατί αισθάνεται ντροπή από την προηγούμενη συμπεριφορά του και θεωρεί ότι μπορεί να χάσει καί τη δουλειά του εξαιτίας αυτού).

"Συμμετείχα σε μια κοινότητα που έχει τη λογική της αδελφότητας", λέει.

Υπάρχουν φόρουμ και ιστότοποι που φιλοξενούν αυτόν τον τρόπο σκέψης. Ένας τέτοιος διαδικτυακός τόπος είναι το Reddit forum / The Red Pill. Το subreddit, λοιπόν, έχει περισσότερους από 200.000 συνδρομητές και αναλώνεται σε συζητήσεις περί “σεξουαλικής στρατηγικής σε έναν πολιτισμό που στερείται ολοένα και περισσότερο θετικής ταυτότητας για τους άνδρες”.

Αυτά τα φόρουμ προσφέρουν συμβουλές για τo πώς να προσεγγίσεις μια γυναίκα, έχουν συνομιλίες σχετικά με θέματα υγιεινής διατροφής και εκγύμνασης.

Και ενώ στην αρχή φαντάζει ως ένας θετικός ψηφιακός τόπος συνάντησης για άνδρες, υπάρχει διάχυτο ένα βαθύ ρεύμα μισογυνισμού. Είναι στην πραγματικότητα ένας ‘τόπος’ όπου οι άνδρες, σε πνεύμα αλληλεγγύης, συμπορεύονται με ‘σημαία’ την καταπίεσή τους από τις γυναίκες.

"Η βασική ιδέα αυτής της κοινότητας είναι ότι ο σύγχρονος κόσμος γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος για τους άνδρες". Τα μέλη της αδελφότητας, με άλλα λόγια, πιστεύουν ότι η αύξηση πρωτοβουλιών σε σεξουαλικό επίπεδο, από πλευράς γυναικών, αποτελεί απειλή για την κυριαρχία τους ως αρσενικά.

Το άγχος τους, επίσης, εκφράζεται με θέσεις που υποστηρίζουν τη χειραγώγηση των γυναικών και συγκεκριμένα τη δημιουργία σχέσεων με ανύπαρκτο ρομαντικό υπόβαθρο. Κάποιες δημοσιεύσεις, μάλιστα, φτάνουν μέχρι και να λένε ότι οι γυναίκες θέλουν να βιαστούν και ότι η απόρριψή τους γενικότερα είναι μια μορφή αντίστασης.

"Η όλη στάση έχει στοιχεία μοχθηρότητας", λέει η Lewis. "Στο μυαλό τους η ιδέα του βιασμού παίρνει άλλες διαστάσεις".

Η Reddit προέβη σε αλλαγή της Πολιτικής Περιεχομένου της ιστοσελίδας της την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι θα "αναλάβει δράση εναντίον οποιουδήποτε περιεχομένου αναρτιέται που ενθαρρύνει, υποκινεί ή καλεί σε βία ή σωματική βλάβη εναντίον ενός ατόμου ή ομάδας ανθρώπων". Σε πρόσθετο μήνυμα, αναφέρεται ότι η κρίση όλων αυτών είναι υποκειμενική!

Στην κοινότητα των «Κόκκινων Χαπιών», επίσης, στρώνεται και έδαφος αναπαραγωγής τοξικών απόψεων που συνδέονται με ρατσισμό και αντισημιτισμό.Σύμφωνα με την Lewis, από τη στιγμή που κάποιος πιστεύει ότι οι άντρες, ως κοινωνική ομάδα, καταπιέζονται από τον φεμινισμό, αισθήματα εχθρότητας μπορούν εύκολα να διευρυνθούν καί σε άλλες ομάδες.

"Αν αυτοί οι άνθρωποι, έχοντας ήδη δώσει συμβουλές - που έπιασαν τόπο - για θέματα που αφορούν στις γυναίκες, τότε θα είναι πολύ πιο πρόθυμοι να τους εμπιστευτούν καί  για θέματα που αφορούν φυλετικούς διαχωρισμούς", αναφέρει. "Έχουν συχνά βιώσει άλλες κοινωνικές προκλήσεις, είτε αυτό είναι εκφοβισμός, ανεργία ή ερωτική απογοήτευση και έτσι όταν βρεθούν σε διαδικτυακούς χώρους όπου τους λένε ότι είναι οι φεμινίστριες και οι μετανάστες αυτοί που είναι το πρόβλημα, τότε δυστυχώς αυτό γίνεται πιστευτό".

Ο Josh αναφέρει ότι το βίωσε αυτό από πρώτο χέρι. "Πολλοί ακτιβιστές των ανδρικών δικαιωμάτων, με τον φόβο του ‘ευνουχισμού’, πυροδοτούν την κατάσταση αντί να την εξομαλύνουν".

Ισχυρίζεται ότι πέρασε σχεδόν 13 χρόνια βλέποντας μια διαστρεβλωμένη πραγματικότητα μέσα από τα «Κόκκινα Χάπια». "Πέρασα μεγάλο χρονικό διάστημα βυθισμένος στον θυμό. Όποιον αντιστεκόταν στις ιδέες μου,  τον αποκαλούσα με διάφορους φρικτούς χαρακτηρισμούς".

Ο Josh κατόρθωσε να φτύσει το «Κόκκινο Χάπι» όταν ξαφνικά είδε κάποια posts που τον σόκαραν. "Μόλις άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι δεν περιορίζονταν απλώς σε λεκτικές επιθέσεις εναντίων των γυναικών, αλλά άρχισαν να στοχεύουν καί ανθρώπους με διαφορετικό χρώμα, τότε μια φωνή στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου μίλησε: Γεια σου ηλίθιε! Ξύπνα! Για σένα μιλάνε!".

Ο Josh είναι μαύρος. Όταν συνειδητοποίησε ότι το «Κόκκινο Χάπι» στράφηκε εναντίον της δικής του φυλής, συνηγορώντας σε ρατσιστικές ιδέες, η αντίδραση ήρθε αυτόματα.

Όταν υπάρχουν φόρουμ που επιτρέπουν στους σχολιαστές να παραμένουν άγνωστοι ενώ διασπείρουν το μίσος, ουσιαστικά διευκολύνουν τη διάδοση ακραίων ρατσιστικών κινημάτων. "Η διατήρηση της ανωνυμίας σε αυτήν την περίπτωση είναι συνώνυμη με τη ‘λευκή κουκούλα’", εξηγεί.

"Προσελκύουν ανθρώπους με σκέψεις που διέπονται από χιουμοριστική ειρωνεία και μετριοπαθή αγανάκτηση … για αρχή", υποστηρίζει η Lewis. "Όμως, πολλοί άνθρωποι πρώτα ξεκινούν με ειρωνικά ρατσιστικά σχόλια, πριν καταλήξουν να γίνουν πραγματικοί ρατσιστές".

Πηγή: Cnn

Το Macroskopio στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των αναγνωστών. 
Δεν έχει διαφημιστικά έσοδα και δεν χρηματοδοτείται από εταιρείες ή πολιτικά κόμματα. 
Η οικονομική σας στήριξη είναι ταυτόχρονα μια στήριξη επιβίωσης για ένα αδέσμευτο site σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά και μια αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας.
Το Macroskopio στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των αναγνωστών. 
Δεν έχει διαφημιστικά έσοδα και δεν χρηματοδοτείται από εταιρείες ή πολιτικά κόμματα. 
Η οικονομική σας στήριξη είναι ταυτόχρονα μια στήριξη επιβίωσης για ένα αδέσμευτο site σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά και μια αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας.

Μείνετε σε επαφή

Εγγραφείτε στο Newsletter

magnifiercross