Ενισχύστε το Macroskopio

Τα πιο συνηθισμένα Λάθη σε Συνέντευξη

Πώς να τα αποφύγετε…

Βρίσκετε τη θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει, υποβάλετε αίτηση και σας προσκαλούν για συνέντευξη. Αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια θα σας βρει ή να γιορτάζετε την επιτυχία σας ή να προσπαθείτε να εξακριβώσετε τι, αν μη τι άλλο, κάνατε λάθος.

Ακολουθούν μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι στις συνεντεύξεις εργασίας, και πώς αυτά μπορούν να αποφευχθούν.

Δεν γνωρίζετε αρκετά πράγματα για την εταιρεία

Μία από τις βασικότερες ερωτήσεις που μπορεί να σας απευθύνουν είναι το τι ακριβώς γνωρίζετε για την εταιρεία. Πριν πάτε σε μια συνέντευξη για δουλειά, λοιπόν, πρέπει να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για την εν λόγω εταιρεία, επισκεπτόμενοι τον ιστότοπό της, εξετάζοντας τα κοινωνικά μέσα της ή διαβάζοντας την ετήσια έκθεσή της. Υπάρχουν διαδικτυακές πηγές (π.χ. glassdoor.com) για να ερευνήσετε γύρω από μια επιχείρηση. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το ‘κλίμα’ που επικρατεί μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, και πιθανώς επίσης κάποιες καταγεγραμμένες εμπειρίες άλλων υποψηφίων που είχαν στο παρελθόν υποβληθεί εκεί σε συνέντευξη. Εάν είναι δυνατόν μπορείτε ακόμη και να επισκεφθείτε την εταιρεία ως πελάτης. Αυτός είναι ένας καλός συνήθως τρόπος για να βιώσετε από πρώτο χέρι αυτό που προσφέρουν και να καταλάβετε πώς λειτουργούν.

Δεν έχετε κατανοήσει πλήρως την προσφερόμενη θέση

Μπορεί να ερωτηθείτε για το εάν γνωρίζετε σε βάθος τις υποχρεώσεις στις οποίες καλείστε να αντεπεξέλθετε στη συγκεκριμένη θέση. Θα πρέπει να μπορείτε να κάνετε πλήρη περιγραφή της θέσης και να εξηγήσετε τι παραπάνω μπορείτε εσείς να προσφέρετε σε αυτό το πόστο.

Θα πρέπει, επομένως, προηγουμένως να έχετε ενημερωθεί για τις απαιτήσεις που έχουν αναρτηθεί στην αγγελία γύρω από τη θέση , για τη λεπτομερή περιγραφή που έχει γίνει και για το προφίλ του ατόμου που είναι επί του παρόντος σε αυτήν τη θέση από το LinkedIn. Αν τώρα έχει μεσολαβήσει εταιρεία προσλήψεων, φροντίστε να κάνετε σωστές ερωτήσεις για να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα.

Αναφέρεστε στο τι ΔΕΝ μπορείτε να κάνετε

Οι πιθανότητες είναι ότι δε θα καλύψετε όλες τις απαιτήσεις της θέσης. Αντί να το παραδεχτείτε, μια καλύτερη τακτική είναι να στρέψετε την προσοχή στις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις εμπειρίες που ήδη έχετε. Για παράδειγμα, πολλοί υποψήφιοι ξεκινούν, απαντώντας σε μια ερώτηση που σχετίζεται με μια απαίτηση, λέγοντας: "Δεν έχω εμπειρία σε αυτόν τον τομέα, αλλά χρησιμοποίησα αυτές τις δεξιότητες στο τάδε…".

Ένας καλύτερος τρόπος για να απαντήσετε σε μια τέτοια ερώτηση θα ήταν να επικεντρωθείτε στις γνώσεις ή την εμπειρία που διαθέτετε. Είναι καλύτερο να μιλάτε με θετικές παρά με αρνητικές λέξεις. Λάβετε υπόψη σας ότι κανείς πιθανότατα δε θα ικανοποιήσει όλα τα κριτήρια και ότι και οι άλλοι συνεντευξιαζόμενοι έχουν παρόμοιες δεξιότητες και εμπειρίες με τις δικές σας.

Έχετε χάσει τη θετική σκέψη σας

Ας το παραδεχτούμε! Οι συνεντεύξεις δεν είναι η πιο φυσική μορφή ανθρώπινης επαφής και είναι εύκολο να αφήσουμε τη νευρικότητά μας να μας παρασύρει. Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσετε το άγχος της συνέντευξης είναι να αφιερώσετε αρκετό χρόνο στο να μάθετε χρήσιμες πληροφορίες γύρω από την εταιρεία, τη θέση στην οποία προσβλέπετε και τη σωστή προετοιμασία βάσει πιθανών ερωτημάτων που μπορεί να αντιμετωπίσετε.

Μια άλλη συμβουλή για να διατηρήσετε την ηρεμία σας είναι η διαχείριση της ψυχολογικής σας κατάστασης. Οι στοχευμένες τεχνικές αναπνοής είναι ένας πολύ καλός τρόπος να σας ‘φέρει πίσω’ σε μια φυσιολογικότητα, και να σταματήσετε τις αρνητικές σκέψεις. Προσπαθήστε να πάρετε αναπνοές που θα σας χαλαρώσουν, ενώ περιμένετε τη σειρά σας για τη συνέντευξη. Απλά εισπνεύστε από τη μύτη σε έξι κοφτά στάδια και εκπνεύστε αργά από το στόμα σε 10 στιγμές. Αυτό θα φέρει το οξυγόνο πίσω στον εγκέφαλο και θα σας βοηθήσει να σκεφτείτε πιο καθαρά. Τρεις βαθιές αναπνοές θα σας κάνουν να αισθανθείτε πιο ήρεμοι, πιο συγκεντρωμένοι και σε πλήρη έλεγχο.

Αντί να υπονομεύσετε τη συνέντευξή σας, λέγοντας στον εαυτό σας πόσο ανεπαρκείς θα είστε ή πως δεν έχετε καμία πιθανότητα να προσληφθείτε, η έρευνα έχει αποδείξει ότι οι θετικές σκέψεις μπορούν να ενισχύσουν την επιτυχία. Πριν, λοιπόν, ξεκινήστε, σκεφτείτε τον εαυτό σας να απολαμβάνει μια ευχάριστη συζήτηση χωρίς ίχνος αρνητικών σκέψεων.

Μιλάτε πολύ γρήγορα

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσετε είναι πώς να απαντήσετε στις ερωτήσεις που θα δεχτείτε σύντομα, περιεκτικά και με συνοχή. Αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο αν νιώθετε νευρικός-ή.

Για να ελέγξετε τη νευρικότητά σας, δοκιμάστε να φανταστείτε τη συνέντευξη ως μια γενική συζήτηση που είναι πολύ λιγότερο απειλητική από ότι νομίζατε. Ακούστε προσεκτικά τις ερωτήσεις που τίθενται και μην φοβάστε να ζητήσετε να επαναληφθεί μια ερώτηση ή να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις. Είναι καλύτερο να απαντάτε αποτελεσματικά στην ερώτηση παρά να κάνετε υποθέσεις και να απαντάτε εσφαλμένα. Αφού καταλάβετε την ερώτηση, δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο να εξετάσει την ορθή διατύπωση της απάντησή σας.

Δεν έχετε προετοιμαστεί ικανοποιητικά

Είναι χρήσιμο να προετοιμαστείτε πάνω σε ερωτήσεις που αναμένετε ότι θα γίνουν. Ελέγξτε τις απαιτήσεις στην αγγελία, διαβάστε προσεχτικά την περιγραφή της θέσης, και καταγράψτε 10-15 πιθανές ερωτήσεις που μπορεί να σας απευθυνθούνγύρω από τις ικανότητές σας.

Θα πρέπει, επίσης, να σκεφτείτε τις απαντήσεις σας σε πιο συνηθισμένες ερωτήσεις, όπως “Πείτε μου λίγα λόγια για τον εαυτό σας…”, “Ποιά είναι τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά σας και ποιές οι μεγαλύτερες αδυναμίες σας;” και “Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε πέντε χρόνια;” Κάνετε πρακτική τις απαντήσεις σας με ένα μέλος της οικογένειάς σας, με έναν φίλο ή μπροστά στον καθρέφτη σας μέχρι να εξοικειωθείτε με αυτές.

Πηγή: The Guardian

Το Macroskopio στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των αναγνωστών. 
Δεν έχει διαφημιστικά έσοδα και δεν χρηματοδοτείται από εταιρείες ή πολιτικά κόμματα. 
Η οικονομική σας στήριξη είναι ταυτόχρονα μια στήριξη επιβίωσης για ένα αδέσμευτο site σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά και μια αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας.
Το Macroskopio στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των αναγνωστών. 
Δεν έχει διαφημιστικά έσοδα και δεν χρηματοδοτείται από εταιρείες ή πολιτικά κόμματα. 
Η οικονομική σας στήριξη είναι ταυτόχρονα μια στήριξη επιβίωσης για ένα αδέσμευτο site σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά και μια αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας.

Μείνετε σε επαφή

Εγγραφείτε στο Newsletter

magnifiercross