Ενισχύστε το Macroskopio

Συνέντευξη μέσω Skype

Πώς να προετοιμαστείτε κατάλληλα

O κόσμος ΣΥΝ-δέεται στις μέρες μας περισσότερο από ποτέ. Χάρη στη δυνατότητα να ταξιδεύουμε από τη μια και στην ανεπτυγμένη τεχνολογία από την άλλη, μπορούμε να βρεθούμε πολύ γρήγορα σχεδόν με οποιονδήποτε, οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Η αυξανόμενη κινητικότητα παγκοσμίως έχει αλλάξει καί την Αγορά Εργασίας. Η διαδικασία της συνέντευξης πολύ συχνά δεν είναι η παραδοσιακή μέθοδος πρόσωπο με πρόσωπο.

Τι σημαίνει αυτό; Λοιπόν … η άρτια γνώση της τέχνης των ερωταποκρίσεων σε κατά πρόσωπο συνεντεύξεις δεν είναι αρκετή πια. Τώρα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειαστεί να παρουσιάσετε τον εαυτό σας μέσω video ή τηλεφώνου - τρόποι συνέντευξης που έχουν τους δικούς τους άγραφους κανόνες για να επιτευχθεί ο τελικός στόχος της πρόσληψης.

Η συνέντευξη συγκεκριμένα με Skype είναι ο συνήθης τρόπος συνέντευξης για τα Τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού, αν και τα πλαίσια μέσα στα οποία πραγματοποιείται  μπορεί να φαίνονται εντελώς ξένα σε όσους έχουν εμπειρία μόνο από κατ’ ιδίαν συναντήσεις ή ίσως και καθόλου εμπειρία! Μην ανησυχείτε, όμως, καθώς το παρακάτω γράφημα έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να κατατοπιστείτε αναφορικά με τους κανόνες που διέπουν τη συνέντευξη μέσω Skype, και κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να θριαμβεύσετε.

Ελέγξτε τη διαφορά ώρας!
Αν έχετε συνέντευξη με Skype, το πιο πιθανό είναι να βρίσκεστε σε διαφορετική ζώνη όσον αφορά στην ώρα. Ακόμα και διαφορετικά κράτη της ίδιας χώρας (όπως π.χ. η Αμερική) έχουν διαφορετικές ζώνες ώρας, οπότε μην πέσετε στην παγίδα του να εμφανιστείτε πολύ αργά ή πολύ νωρίς σε σχέση με την προγραμματισμένη ώρα κλήσης. Τριπλο-τσεκάρετε τα πάντα εγκαίρως!

Βεβαιωθείτε ότι το όνομα του προφίλ σας είναι επαγγελματικό!
Θα τολμήσω να το πω, όσο προφανές κι αν είναι: Το Sexy_Maria_69” δεν είναι ένα αποδεκτό όνομα, όπως όλοι καταλαβαίνουμε! Είναι φρικτό και σοκαριστικό…

Ποιός καλεί ποιόν; Αποφύγετε τη σύγχυση και αποφασίστε εκ των προτέρων ποιος θα κάνει τι!
Εάν κέρδιζα ένα ευρώ κάθε φορά που γίνεται λάθος συνεννόηση, με την κάθε πλευρά να υποθέτει ότι θα την καλέσουν, θα ήμουν πολύ πλούσια τώρα. Ποιό το αποτέλεσμα; Περνάνε περίπου δέκα λεπτά, μέχρι να αρχίσει μια αδέξια ανταλλαγή μηνυμάτων του τύπου: "Γεια σας … προσπαθείτε ακόμη να με καλέσετε;", με απάντηση: "Όχι … νόμιζα ότι εσείς θα με καλέσετε…".

Έχετε τις σημειώσεις σας κοντά σας!
Κρατήστε τα έγγραφα της αίτησής σας και τις χειρόγραφες σημειώσεις σας μπροστά σας. Το μεγάλο πλεονέκτημα με τις κλήσεις Skype είναι ότι μπορείτε να έχετε σημειώσεις που δε φαίνονται στην κάμερα, ώστε να ανακαλέσετε γρήγορα τις απαντήσεις που έχετε ετοιμάσει σε δύσκολες ερωτήσεις. Απλά σιγουρευτείτε ότι δεν μπορούν όντως να φανούν και ότι δεν είστε λίγο πριν σπάσετε τον λαιμό σας για να τις δείτε, κάτι που λόγω νευρικότητας μπορεί να μην το καταλαβαίνετε εκείνη τη στιγμή.

Προσοχή στη φωτογραφία του προφίλ σας!
Ελέγξτε μη τυχόν έχει ξεχαστεί καμιά φωτογραφία σε εύθυμη διάθεση μετά από τεκίλες…

Ελέγξτε τα τεχνικά μέρη!

  • Λειτουργεί ο ήχος;
  • Είναι ενεργοποιημένη η κάμερά σας; Το βίντεο παίζει κανονικά;
  • Πώς είναι η σύνδεσή σας στο Internet;
  • Είστε σε έναν σωστό υπολογιστή που να είναι αρκετά μεγάλος για να σας πιάνει η κάμερα σωστά;
  • Υπάρχει σωστός φωτισμός στον χώρο που να προδιαθέτει επαγγελματισμό;

Είναι, επίσης, σοφό να κάνετε πρακτική με κάποιον δικό σας άνθρωπο που είναι πρόθυμος να βοηθήσει, ώστε να λειάνετε όλα τα κακώς κείμενα πριν την τελική δοκιμασία.

Εκτός από όλες αυτές τις συμβουλές, μην ξεχάσετε να προετοιμάσετε την ουσία της συνέντευξης, που δεν είναι άλλη από τις απαντήσεις αυτές καθαυτές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταγράψετε όλες τις πιθανές ερωτήσεις που θα σας απευθύνουν και να στήσετε έναν σκελετό απαντήσεων για την κάθε μια ξεχωριστά, έχοντας στο μυαλό σας και τις πιο απίθανα δύσκολες ερωτήσεις!

SkypeInterviewGraphic

Πηγή: The Under Cover Recruiter

Το Macroskopio στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των αναγνωστών. 
Δεν έχει διαφημιστικά έσοδα και δεν χρηματοδοτείται από εταιρείες ή πολιτικά κόμματα. 
Η οικονομική σας στήριξη είναι ταυτόχρονα μια στήριξη επιβίωσης για ένα αδέσμευτο site σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά και μια αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας.
Το Macroskopio στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των αναγνωστών. 
Δεν έχει διαφημιστικά έσοδα και δεν χρηματοδοτείται από εταιρείες ή πολιτικά κόμματα. 
Η οικονομική σας στήριξη είναι ταυτόχρονα μια στήριξη επιβίωσης για ένα αδέσμευτο site σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά και μια αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας.

Μείνετε σε επαφή

Εγγραφείτε στο Newsletter

magnifiercross