Ενισχύστε το Macroskopio

NEW YORK (1)

Το Manhattan σε ασπρόμαυρο φόντο

Μεσάνυχτα - όροφος ξενοδοχείου 38ος - θέα που μου κόβει την ανάσα.

‘Αιωροπτερισμός’ μέσα από την τεράστια τζαμαρία του δωματίου με το μισό Manhattan σε μικρογραφία στα πόδια μου να λαμπυρίζει. Αριστερά μου το κτίριο του ΟΗΕ, δεξιά μου το Empire State και στο πολύ βάθος οι γέφυρες του East River.

Τι άλλο να θέλω απ’ τη ζωή μου; Ίσως, κάπου εκεί σε μια γωνιά, καί τον Frank Sinatraνα μου τραγουδά τον ελπιδοφόρο ύμνο όλων των εποχών:

Start spreading the news, I'm leaving today…
…I wanna wake up, in a city that doesn't sleep…

…I'm gonna make a brand new start of it… 
…If I can make it there, I'm gone make it anywhere…
…It's up to you, New York, New York!

Πού να φαντάζονταν οι Lenape, ιθαγενείς της Αμερικής, πριν την άφιξη Ολλανδών και Άγγλων και τον μεταξύ τους σπαραγμό για επικράτηση στην περιοχή τον 17οαιώνα, ότι η Νέα Υόρκη θα γινόταν το μεγαλύτερο οικονομικό, εμπορικό και καλλιτεχνικό κέντρο όλης της υφηλίου!

Πέρασε, βέβαια, δια πυρός και σιδήρου για να σαγηνευόμαστε εμείς, εδώ και δεκαετίες, με την ιδέα του περιβόητου American Dream. Χιλιάδες μετανάστες, με επικρατέστερους τον 19ο αιώνα τους Ιρλανδούς και τους Ιταλούς, που κατέφευγαν στην παρανομία και το gang-στεριλίκι για να επιβιώσουν στην κατ’ ευφημισμόν, μόνο για τότε, “Γη της Επαγγελίας”.

Η Five Points Area ήταν η πιο κακόφημη περιοχή του Manhattan. Με πρωταγωνιστές τους Dead Rabbits gang (Ιρλανδοί) και τους Bowery Boys gang (νομοταγείς κατά τα άλλα αντι-Ιρλανδοί και αντι-καθολικοί) εκτελέστηκε το 1857 μια από τις πιο αιματηρές συμπλοκές στην ιστορία της Νέας Υόρκης.

Όπως, επίσης, και ο 4-ήμερος - Draft Riot Week- σφαγιαστικός παροξυσμός μεταξύ Ιρλανδών / Ιταλών (οικονομικά και κοινωνικά εξασθενημένων) από τη μια και Άγγλωνπροτεσταντών (ελίτ της εποχής) από την άλλη, εν μέσω του Αμερικανικού εμφυλίου πολέμου (1861-1865), έχει μείνει στην ιστορία του τόπου ως ένας από τους πιο φρικαλέους.

Μια εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας το γεγονός ότι οι αδύναμοι χειρώνακτες (κυρίως Ιρλανδοί) εξεγέρθηκαν, εξαιτίας της έλλειψης 300$ για να αποφύγουν τη στρατολόγηση, ήταν μόνο η αφορμή. Αυτό, απ’ τη 2η κιόλας μέρα, μεταλλάχτηκε σε γενικότερο ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των μεταναστών που ενέπλεξε κατά βάση τους Αφροαμερικανούς, με αποτέλεσμα να ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως.

Σ’ εκείνη την αποκρουστική εποχή εκτυλίσσεται και η κορυφαία ταινία του Μάρτιν Σκοτσέζε Gangs of New York, με τη σκληρή φιγούρα του Ντάνιελ Ντέϊ Λιούις που σε στιγματίζει ανεπανόρθωτα. Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, που σε κάνει να απορείς πού ακριβώς κρύβει ο άνθρωπος τόση θηριωδία και βαναυσότητα.

Αυτή, λοιπόν, η πολυπολιτισμικότητα, προερχόμενη από τεράστια κύματα μετανάστευσης, είναι τόσο διάχυτη στην πασίγνωστη διασταύρωση της TimesSquare, που καθώς κοντοστέκομαι σ’ αυτό το «Σταυροδρόμι του Κόσμου» παίρνω το αίσθημα του ‘παντού και πουθενά’.

Πρόσωπα από κάθε γωνιά του πλανήτη με προσπερνούν και μου φωνάζουν ότι το υπερθέαμα που αντικρίζω χτίστηκε πάνω σε μια διαπολιτισμική υπερσύνθεση. Γι’ αυτό και μια περίεργη αύρα οικειότητας με ‘περιτυλίγει’, που προφανώς προέρχεται από τον βιοποριστικό παλμό των μεταναστών - προγόνων μου.

Συγκεκριμένα, στο Ellis Island έπιασαν λιμάνι χιλιάδες Έλληνες μετανάστες. Πλήρης ερημοποίηση των περισσοτέρων χωριών της χώρας από άντρες, με δραματική μείωση του πληθυσμού συνολικότερα. Ο ‘παραλογισμός’ στην απόφαση για ένα υπερατλαντικό ταξίδι με “βάρκα την ελπίδα” στην κυριολεξία, σε κάνει να απορείς: “Πόσο αφόρητη μπορεί να ήταν η ανέχεια;!”

Έτσι, λοιπόν, με 'αποσκευή' τη θλίψη τους και μοναδικό 'διαβατήριο' την υγειά τους (ειδάλλως, έκαναν επιτόπια μεταβολή και επιστροφή στα πάτρια εδάφη…!) όλοι αυτοί οι συμπατριώτες μας, με έξαρση στην αρχή του 20ου αι., τολμούσαν να κάνουν όνειρα για μια καλύτερη ζωή. Καταταλαιπωρημένοι, μετά από ένα μήνα στη θάλασσα, δέχονταν το καλωσόρισμα του Αγάλματος της Ελευθερίας.

Τους περίμενε, τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια, μεγάλη απογοήτευση! Οδυνηρά χρόνια γεμάτα κακουχίες. Συνθήκες διαβίωσης εξευτελιστικά απάνθρωπες. Καρτερική αναμονή μιας πολυπόθητης ‘Ελευθερίας’ από τον επίπονο καθημερινό μόχθο της δίχως έλεος εργασίας.

Κι, όμως, στη συνέχεια, η ύπαρξη ‘προοπτικής’ τους όπλιζε με θάρρος και υπομονή. Η δραματικότητα της κατάστασης που βίωναν σε ‘τότε ενεστώτα χρόνο’ γινόταν υποφερτή απλά και μόνο με την υπόνοια έστω και της ελαχίστης «προοπτικής»!!! Φαίνεται ... ότι ένα ενδεχόμενα ‘φωτεινό μέλλον’ πάντα καπελώνει ένα εκ του αποτελέσματος ‘σκοτεινό παρόν’!

Η Νέα Υόρκη υπήρξε αναμφίβολα το καταφύγιο ΟΛΩΝ των κατατρεγμένων της εποχής. Ανάμεσά τους και οι Αφροαμερικανοί, που έφευγαν για να σωθούν από το ‘κολαστήριο’ του Νότου. Η περιοχή του Harlem, με μια μοναδικότητα σε ύφος και ρυθμό, έχει το δικό τους ξεκάθαρο αποτύπωμα. Όλα διαθέτουν έναν χαρισματικό παλμό, έναν σφυγμό ζωηράδας και ενεργητικότητας.

Καθώς τριγυρνώ στα πέριξ, δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσικό από το άκουσμα σαξοφώνου σε μελωδίες jazz και soul. Το ότι βρίσκομαι ξαφνικά μπροστά σε παρέες που άλλοι ανταλλάσσουν αυτοσχέδιες ρίμες σε rap ήχους και άλλοι χορεύουν σε hiphop ρυθμούς, αδυνατώντας να πιστέψω ότι δεν έχουν διδαχτεί χορό, είναι επίσης απολύτως φυσιολογικό. ΌΛΑ εκφραστές της ιδιαιτερότητας της κουλτούρας τους!

Αυτή είναι η Νέα Υόρκη! Μια απίστευτη χοάνη που αποστράγγισε την ‘πρώτη ύλη’ - με αναπόφευκτες απώλειες δυστυχώς - σε περιόδους ταχύρυθμης ανάπτυξης, προσφέροντας όμως - ως επί το πλείστον - γενναιόδωρα ανταλλάγματα σε όσους πάσχισαν μέχρις εσχάτων.

.....................to be continued!

Το Macroskopio στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των αναγνωστών. 
Δεν έχει διαφημιστικά έσοδα και δεν χρηματοδοτείται από εταιρείες ή πολιτικά κόμματα. 
Η οικονομική σας στήριξη είναι ταυτόχρονα μια στήριξη επιβίωσης για ένα αδέσμευτο site σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά και μια αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας.
Το Macroskopio στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των αναγνωστών. 
Δεν έχει διαφημιστικά έσοδα και δεν χρηματοδοτείται από εταιρείες ή πολιτικά κόμματα. 
Η οικονομική σας στήριξη είναι ταυτόχρονα μια στήριξη επιβίωσης για ένα αδέσμευτο site σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά και μια αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας.

Μείνετε σε επαφή

Εγγραφείτε στο Newsletter

magnifiercross