Ναύπλιο
Τόποι Μαγικοί
ΝΑΥΠΛΙΟ
Χριστούγεννα στο Ανάπλι

Άρωμα Παλιάς Ελλάδας…

Αν το Ναύπλιο τα Χριστούγεννα δεν ήταν τόσο ωραία εμπειρία καί λόγω της λιακάδας που μας έλαχε, με μεγάλη σιγουριά θα το πρότεινα για το Πάσχα.

Για όσους έχουν λίγο διαβάσει και τα Ιστορικά γεγονότα του ’21 το Ναύπλιο είναι μνήμη ζωντανεμένη από τα παλιά. Όμορφο και τακτοποιημένο για να εξυπηρετεί  τις ανάγκες σύντομων διαλειμμάτων των συνήθως πιο εύπορων της Αθήνας, χωρίς όμως να χάνει το άγγιγμα το φοιτητικό και τις καλλιτεχνικές του καταβολές.

Η γύρω περιοχή σε προκλητικά μικρές αποστάσεις έχει να σου δώσει την Ιερότητα της Επιδαύρου, τον μύθο των Μυκηνών και την αριστοκρατικότητα των Σπετσών και της Ύδρας. Και όλα αυτά γίνονται ιστορία ζωντανή, καθώς περπατάς στα ίδια σημεία που ο Καποδίστριας αγωνιζόταν να βάλει σε μια σειρά το χάος του νεοσύστατου κρατιδίου.

Τα φρούριά του περιβόητα σε Ανατολή και Δύση και η θέση του εξαιρετικά στρατηγική. Αν δεν το περπατήσεις, δεν καταλαβαίνεις γιατί επιλέχτηκε τότε από τους επαναστατημένους.

Στην πλατεία Φιλελλήνων βλέπεις την αναθηματική στήλη στους Γάλλους Στρατηγούς που εκείνα τα χρόνια ενεπλάκησαν στον Αγώνα, ενώ πάνω στο Παλαμήδι μπορείς να δεις το κελί, στο οποίο έκλεισαν τον γέρο του Μοριά…

Το βασικότερο, όμως, είναι ότι η γλυκύτητα του τόπου και του κλίματος σε βοηθάει να δεις γιατί αυτά τα μέρη υπήρξαν η μεγάλη μήτρα του Πολιτισμού και πώς αυτή η γλυκύτητα δίνει νόημα στην ωραία ζωή, στην ωραία Ελλάδα.

Σου δίνει μια σιγουριά ότι είναι τιμή σου που γεννήθηκες σε τόσο όμορφο τόπο με τέτοιο βάθος μνήμης.

Το Ναύπλιο είναι ένα ταξίδι υποχρεωτικό ως τιμή στη συλλογική μας θύμηση.

Διαβάστε Σχετικά…