Ενισχύστε το Macroskopio

Μια περίεργη κίνηση στην τιμή του Χρυσού!

Και μια ανησυχητική ανακοίνωση!

Χρόνος ανάγνωσης:
3 λεπτά

Το Ισραήλ αυξάνει τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία

Ο Αρχηγός του Επιτελείου των IDF Αντιστράτηγος. Aviv Kohavi προειδοποιεί ότι το Ισραήλ ενισχύει τα στρατιωτικά σχέδια κατά του Ιράν.

Από την ANNA AHRONHEIM

Δημοσιεύθηκε: 10 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2021 15:34

 

επέμβαση
Πυρά πυραύλων πάνω από τη Δαμασκό, Συρία 21 Ιανουαρίου 2019. (Πηγή φωτογραφίας: SANA/HANDOUT VIA REUTERS)

 

Το Ισραήλ φαίνεται να έχει εντείνει την εκστρατεία του "πολέμου μεταξύ πολέμων" (MAMBAM) κατά του Ιράν στη Συρία, καθώς ο ανώτατος αξιωματικός της χώρας προειδοποιεί ότι οι IDF επιταχύνουν τα σχέδιά τους για την αντιμετώπιση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Τουλάχιστον επτά αεροπορικές επιδρομές με στόχο ιρανικές και σιιτικές πολιτοφυλακές έχουν αποδοθεί στο Ισραήλ μόνο τον τελευταίο μήνα, με την πιο πρόσφατη τη Δευτέρα στην επαρχία Χομς, καθώς και σε στόχους που ανήκουν στο καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ και σε ιρανικές πολιτοφυλακές στη βορειοδυτική παράκτια πόλη Ταρτούς.

Την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ κατηγορήθηκε για αεροπορική επιδρομή με στόχο στρατιωτικό φυλάκιο στα περίχωρα της Δαμασκού, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε άλλη φερόμενη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε μια σπάνια ημερήσια επίθεση έξω από τη Δαμασκό.

Ενώ το Ισραήλ μπορεί να εκμεταλλεύεται τον ασυνήθιστα καθαρό ουρανό κατά τη διάρκεια μιας εποχής όπου συνήθως υπάρχουν βαριά σύννεφα, έρχεται επίσης εβδομάδες πριν το Ιράν και η Δύση επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη.

Οι έμμεσες συνομιλίες διεξάγονται με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποσκοπούν στην επιστροφή της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, τον επίσημο τίτλο της πυρηνικής συμφωνίας για το Ιράν, από το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

της Μεικτής Επιτροπής της JCPOA στη Βιέννη
Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) Enrique Mora, ο ιρανός αναπληρωτής στο υπουργείο Εξωτερικών Abbas Araghchi και ο πρεσβευτής του Ιράν στον πυρηνικό παρατηρητή του ΟΗΕ Kazem Gharibabadi περιμένουν την έναρξη της συνεδρίασης της Μεικτής Επιτροπής της JCPOA στη Βιέννη, Αυστρία 1 Μαΐου 202 (credit: EU DELEGATION IN VIENNA/HANDOUT VIA REUTERS)

 

Πιστεύεται ότι το Ιράν συνεχίζει να αναπτύσσει τις ικανότητες για την παραγωγή ενός οπλοστασίου πυρηνικών όπλων, καθώς και βαλλιστικών πυραύλων ικανών να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Και καθώς δεν υπάρχουν διπλωματικές επιλογές που θα μπορούσαν να ωθήσουν την Τεχεράνη να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, ο στρατός του Ισραήλ πιστεύει ότι η Ισλαμική Δημοκρατία πρέπει να γνωρίζει ότι αν συνεχίσει το πρόγραμμά της, θα αντιμετωπίσει μια στρατιωτική επιλογή έτοιμη να το σταματήσει.

Ο Αρχηγός του Επιτελείου των IDF Αντιστράτηγος. Aviv Kohavi προειδοποίησε την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ ότι "οι IDF επιταχύνουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια και την ετοιμότητά τους για την αντιμετώπιση του Ιράν και της στρατιωτικής πυρηνικής απειλής του".

Ενώ μια επίθεση από Ιρανούς πληρεξουσίους, όπως η Χεζμπολάχ, αποτελεί μείζονα ανησυχία για τις IDF, είναι τα πυρηνικά και βαλλιστικά πυραυλικά προγράμματα του Ιράν που ανησυχούν περισσότερο το αμυντικό κατεστημένο του Ισραήλ.

 

"Χαίρομαι που ο προϋπολογισμός μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε στο φάσμα των προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής βελτίωσης όλων των επιχειρησιακών σχεδίων προμηθειών, της εκπαίδευσης, τόσο των τακτικών όσο και των εφεδρικών δυνάμεων", δήλωσε ο Kohavi.

"Το κράτος του Ισραήλ έχει πολλές προκλήσεις ασφαλείας σε έξι διαφορετικά πεδία", είπε, προσθέτοντας ότι "οι IDF ενεργούν τόσο αμυντικά, σε αντεπιθέσεις, όσο και επιθετικά. Κατά το περασμένο έτος συνεχίσαμε να δρούμε εναντίον των εχθρών μας, συμπεριλαμβανομένων των μυστικών επιχειρήσεων σε όλη τη Μέση Ανατολή".

 

Όπως αναφέρει η Jerusalem Post, περίπου 5 δισεκατομμύρια NIS από τον αμυντικό προϋπολογισμό θα διατεθούν αποκλειστικά για την εκστρατεία MAMBAM του Ισραήλ κατά του Ιράν. Τα κονδύλια θα διατεθούν σε δυνατότητες συλλογής πληροφοριών, στην περαιτέρω αύξηση της τράπεζας στόχων του στρατού και στην εκπαίδευση.

Ο προϋπολογισμός θα επιτρέψει επίσης στις IDF να ολοκληρώσουν άλλα σημαντικά αμυντικά έργα, όπως η κατασκευή του τείχους κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο και η εφαρμογή μιας μόνιμης αμυντικής κάλυψης στον εναέριο χώρο του βόρειου Ισραήλ με πρόσθετες σταθερές συστοιχίες Iron Dome που θα μπορούν να καταρρίπτουν εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πυραύλους.

Τον τελευταίο χρόνο, αυξήθηκε επίσης ο αριθμός των στόχων που επλήγησαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της MAMBAM, με τις περισσότερες αεροπορικές επιδρομές να στοχεύουν τις ιρανικές οχυρώσεις και το λαθρεμπόριο όπλων στη Συρία. Οι επιχειρήσεις έχουν λάβει χώρα ακόμη και στη θάλασσα, όπου οι φερόμενες ισραηλινές επιθέσεις κατά ιρανικών πλοίων σταμάτησαν την αποστολή περίπου 1,2-2 εκατομμυρίων δολαρίων σε τρομοκρατικές ομάδες στη Μέση Ανατολή.

"Οι IDF θα συνεχίσουν να ενεργούν για να απομακρύνουν τις απειλές και θα απαντήσουν δυναμικά σε κάθε παραβίαση της κυριαρχίας, είτε αυτή γίνεται από τη Λωρίδα της Γάζας είτε από το βορρά, είτε πρόκειται για ιρανική ή παλαιστινιακή δύναμη".

Το Macroskopio στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των αναγνωστών. 
Δεν έχει διαφημιστικά έσοδα και δεν χρηματοδοτείται από εταιρείες ή πολιτικά κόμματα. 
Η οικονομική σας στήριξη είναι ταυτόχρονα μια στήριξη επιβίωσης για ένα αδέσμευτο site σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά και μια αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας.
Το Macroskopio στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των αναγνωστών. 
Δεν έχει διαφημιστικά έσοδα και δεν χρηματοδοτείται από εταιρείες ή πολιτικά κόμματα. 
Η οικονομική σας στήριξη είναι ταυτόχρονα μια στήριξη επιβίωσης για ένα αδέσμευτο site σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά και μια αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας.

Μείνετε σε επαφή

Εγγραφείτε στο Newsletter

magnifiercross