Ενισχύστε το Macroskopio

Με λένε … και είμαι Εσωστρεφής!

Σταυρώστε με…

Βαρέθηκα να καταπιέζομαι γι’ αυτό που είμαι! Ναι … είμαι εσωστρεφής και δυστυχώς ή ευτυχώς κάπως έτσι θα λήξει κάποια στιγμή και η πορεία μου σε τούτη τη ζωή.

Δυστυχώς … διότι ήδη απ’ τον 20ο αιώνα οι Δυτικές κοινωνίες θεωρούν ως πρότυπο υγιούς συμπεριφοράς την εξωστρέφεια. Η μάζωξη αγνώστων μεταξύ τους ανθρώπων στα αστικά κέντρα έστρωσε από νωρίς το χαλί στα ‘social animals’. Πρέπει να αποδείξεις ποιος είσαι και να επιβληθείς με το παρουσιαστικό, τη φωνή και την προσωπικότητά σου.   

Όλοι θαυμάζουν, προσέχουν και στο τέλος ‘υπακούν’ τα εμφανώς χαρισματικά άτομα της παρέας και της δουλειάς που με ‘διαβολική’ ευκολία μαγεύουν το κοινό τους, άλλοτε με εντυπωσιακή ευγλωττία, άλλοτε με καταπληκτικό χιούμορ, και ούτω καθ’ εξής…

Δραστήρια άτομα που την επικοινωνία μ’ έναν άσχετο την έχουν στο τσεπάκι. Η διάδραση τους θρέφει, τους αναζωογονεί, τους κάνει ευτυχισμένους. Δεν μπορούν να φανταστούν την καθημερινότητά τους χωρίς κοινωνική συναναστροφή και πολύωρες συζητήσεις full στην ένταση.   

Τους ξέρω καλά αυτούς τους τύπους γιατί τυχαίνει να συντροφεύομαι από έναν τέτοιο. Κι εγώ, λοιπόν, όπως άλλωστε αποδεικνύεται, ενστικτωδώς έλκομαι από φιγούρες γεμάτες ενέργεια που αντλούν ζωή από κάθε είδους κοινωνικότητα.

Μακάρι να ήμουν μια απ’ αυτούς! Πολλά πρακτικά θέματα και πολλά δικά μου ψυχολογικά θα είχαν λυθεί. Δε θα κόπιαζα να γίνω αποδεκτή και δε θα αναζητούσα σεβασμό και αναγνώριση απ’ την πρώτη γνωριμία.

Θα ήμουν αυτό που φαίνομαι και όχι αυτό που δε φαίνεται! 

PartyAnimal 0

dog with martini cocktail and victory or peace fingers

Εδώ που τα λέμε … η πικρή αλήθεια είναι ότι είναι ωραίο να είσαι ‘party animal’. Είναι μια αβίαστη απελευθέρωση του εαυτού σου προς τρίτους, γεγονός που κυρίως ζεστασιά και ανθρώπινη θαλπωρή δημιουργεί. Το να κυριαρχείς διαχέοντας ‘λόγο’ είναι σπουδαίο και αξιοζήλευτο πράγμα.

Να, όμως, που υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Υπάρχουμε κι εμείς που αισθανόμαστε πιο ασφαλείς, δημιουργικοί και ευτυχισμένοι μέσα στα όρια του καβουκιού μας. Καλώς ή κακώς διανύουμε εδώ και δεκαετίες τον προσωπικό μας μαρασμό, καθότι η κοινωνία μας μας θεωρεί κατώτερους των πολιτισμικών περιστάσεων.

Εγώ προσωπικά προσπάθησα πολύ να γίνω εξωστρεφής, αλλά ‘λοβοτομή’ στην έμφυτη εσωστρέφειά μου δεν μπόρεσα να επιτύχω. Όσο κι αν σχεδίαζα σενάρια υλοποίησης εξωστρεφούς συμπεριφοράς, η πραγματικότητα της στιγμής τις περισσότερες φορές με διέψευδε, διότι τα εν λόγω σενάρια παραήταν στημένα και ψυχαναγκαστικά.

Η φυσική μου ροπή είναι να είμαι συγκρατημένη και ελαφρώς ντροπαλή. Να αισθάνομαι άβολα με ανθρώπους που δε γνωρίζω καλά, με αποτέλεσμα να γίνομαι παρεξηγήσιμα λιγομίλητη, με μια ‘essence’ αξιοπερίεργης-αδέξιας συμπεριφοράς. Να μου είναι, επίσης, δυσάρεστη η παρατεταμένη οπτική επαφή και οι κάθε είδους διαχυτικοί εναγκαλισμοί.

Προτιμώ να μιλάω χαμηλόφωνα, χωρίς να διακόπτω τους άλλους και πάντα με το άγχος να μην το παρακάνω και τους κουράσω. Σκέφτομαι πολύ πριν εκφράσω μια άποψη από φόβο μην προσβάλω ή μην παρεξηγηθώ. Το μυαλό μου αρέσκεται στη μοναχικότητα των σκέψεών του και συχνά προτιμώ να σιωπήσω αντί να παλέψω να επιβληθώ με τα λόγια μου.

loneliness

Lonely woman sitting on the rails and thinking.

Χαίρομαι να περνώ ώρες μόνη μου σε μια διαδικασία αυτόνομης παραγωγικότητας, κάτι που με ζωντανεύει, με γαληνεύει και με καλυτερεύει. Με ενοχλεί ο θόρυβος, όσο ευχάριστος κι αν είναι, και επιζητώ απεγνωσμένα την απομόνωση μετά από πολύωρη κοινωνική επαφή. Οι μπαταρίες μου θέλουν συχνή, όπως φαίνεται, επαναφόρτιση για να λειτουργήσουν.

Τώρα που το ξανασκέφτομαι, φαντάζω λίγο σαν εξωγήινη που προσπαθεί να εγκλιματιστεί με τους φυσιολογικούς γήινους. Να αρχίσω να ανησυχώ ή να με αποδεχτώ;

Επιλέγω το δεύτερο και ευτυχώς που το κάνω γιατί στην τελική η λατρεία της εξωστρέφειας είναι ένα ακόμη trend της εποχής μας που σήμερα είναι, αύριο δεν είναι. Δεν αποτελεί πανάκεια ολοκληρωμένης προσωπικότητας που προσφέρει περισσότερα στο κοινωνικό σύνολο έναντι των εσωστρεφών.

Το να εκπέμπεις ηρεμία, να αφουγκράζεσαι τον εαυτό σου και τους γύρω σου, να δημιουργείς ένα ήσυχο περιβάλλον που ευνοεί τη δημιουργική συζήτηση που όλοι συνεισφέρουν ισόρροπα, να έρχεσαι σε καλύτερη επαφή με τον ψυχισμό σου με άμεσο αντίκτυπο την καλλιέργεια υγιών σχέσεων που σε πάνε παρακάτω … και πλείστα άλλα … είναι στοιχεία που εμείς οι εσωστρεφείς προσθέτουμε στο χτίσιμο μιας κοινωνίας που θέλει να είναι συγκροτημένη και καλά δομημένη.

Απλά ατυχήσαμε και γεννηθήκαμε σε εποχές που ο δυναμικός επιχειρηματίας με την ισοπεδωτικά φασαριόζικη σαγήνη του σαρώνει τα απανταχού περιβάλλοντα, φιλικά και επαγγελματικά. Ας αποδεχτούμε ότι η εποχή δε μας ταιριάζει και δε μας πάει.Είναι απλά θέμα συγκυριών. Nothing personal!

reconciliation 0

Woman forcing men to shake hands at home

Μην πτοούμαστε, λοιπόν, και ας συνεχίσουμε να είμαστε αυτοί που είμαστε χωρίς να προσπαθούμε να γίνουμε κάτι άλλο. Για λίγη παραπάνω, βέβαια, αποδοχή από φίλους, συγγενείς και συναδέλφους δε θα λέγαμε όχι. Προσπαθήστε να δείτε πίσω απ’ το ‘φαίνεσθαι’ και θα σας εκπλήξουμε ευχάριστα.

Δεν είναι ανάγκη να είμαστε όλοι το ίδιο. Έχουμε, όμως, όλοι την ίδια ανάγκη για σεβασμό, ασχέτως με την κοινωνική ροπή του χαρακτήρα μας. Δεν είναι ανάγκη να είμαστε όλοι θορυβωδώς η χαρά της ζωής. Επιτρέψτε σ’ εμάς τους εσωστρεφείς να διαχέουμε μια πιο υπόκωφη χαρά, σε χαμηλά μεν ντεσιμπέλ αλλά σε ακλόνητα σταθερή συχνότητα.

Επομένως, Εξωστρεφείς και Εσωστρεφείς ενωθείτε διότι τα ετερώνυμα ως γνωστόν έλκονται και θαύματα παράγουν. Υπάρχει χώρος γι’ αυτήν τη διαφορετικότητα, αρκεί να αλληλοεκτιμηθούμε και να αλληλοσυμφιλιωθούμε, κόντρα στο ρεύμα της εποχής που σας θέλει στην πρώτη γραμμή.

Μια εσωστρεφής πρώην μάχιμη δικηγόρος της Wall Street αποδέχτηκε τον εαυτό της, αλλάζοντας ρότα προς τη μοναχική συγγραφή που πάντα αγαπούσε, και μας παροτρύνει για το εξής: 

Το Macroskopio στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των αναγνωστών. 
Δεν έχει διαφημιστικά έσοδα και δεν χρηματοδοτείται από εταιρείες ή πολιτικά κόμματα. 
Η οικονομική σας στήριξη είναι ταυτόχρονα μια στήριξη επιβίωσης για ένα αδέσμευτο site σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά και μια αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας.
Το Macroskopio στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των αναγνωστών. 
Δεν έχει διαφημιστικά έσοδα και δεν χρηματοδοτείται από εταιρείες ή πολιτικά κόμματα. 
Η οικονομική σας στήριξη είναι ταυτόχρονα μια στήριξη επιβίωσης για ένα αδέσμευτο site σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά και μια αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας.

Μείνετε σε επαφή

Εγγραφείτε στο Newsletter

magnifiercross