Ενισχύστε το Macroskopio

Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή !

Χρόνος ανάγνωσης:
7 λεπτά

 

Dr Anthony Fauci
Ο Δρ Anthony Fauci προσαρμόζει μια μάσκα προσώπου κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Συντάξεων της Γερουσίας στην Ουάσιγκτον στις 18 Μαρτίου 2021. Susan Walsh/AP

 

Forbes: Ο Fauci έλαβε μεγάλη αύξηση μισθού για την πρόληψη πανδημιών

Από τον Adam Andrzejewski

Σε ένα άρθρο του Ιανουαρίου που δημοσιεύθηκε στο Forbes, οι ελεγκτές μας στο OpenTheBooks.com διαπίστωσαν ότι ο Dr. Anthony Fauci ήταν ο υψηλότερα αμειβόμενος ομοσπονδιακός υπάλληλος, κερδίζοντας 417.608 δολάρια (2019).

Ο Δρ Fauci εξακολουθεί να είναι ο καλύτερα αμειβόμενος ομοσπονδιακός υπάλληλος με αποδοχές 434.312 δολάρια το 2020. Ο Fauci είναι ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) και νυν επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Προέδρου.

Ο Fauci κέρδισε περισσότερο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ (400.000 δολάρια), τους στρατηγούς τεσσάρων αστέρων του στρατού (282.000 δολάρια) και περίπου 4,3 εκατομμύρια άλλους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους.

Τώρα, νέα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν μέσω των αιτημάτων μας για τον νόμο περί ελευθερίας της πληροφόρησης (FOIA) από το NIH μας λένε πολλά περισσότερα. Ο Δρ Fauci έλαβε μεγάλη αύξηση των αποδοχών του για τις ερευνητικές του δραστηριότητες στον τομέα της βιολογικής άμυνας. Με άλλα λόγια, ο Fauci πληρώθηκε για να αποτρέψει μελλοντικές πανδημίες.

Τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα στη μη κερδοσκοπική μας οργάνωση OpenTheBooks.com αποκαλύπτουν ότι ο Dr. Fauci εγκρίθηκε για μια "μόνιμη προσαρμογή των αποδοχών του" πέραν του κανονικού μισθού του τον Δεκέμβριο του 2004, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του George W. Bush.

Από το 2004 έως το 2007, ο Fauci έλαβε 68% αύξηση του μισθού του από 200.000 δολάρια σε 335.000 δολάρια ετησίως. Η απονομή αυτή ήταν μόνιμη και μεταφέρθηκε μέχρι το 2020.

Η μόνιμη αύξηση του μισθού του Fauci ήταν για να "τον αποζημιώσει κατάλληλα για το επίπεδο ευθύνης... ειδικά όσον αφορά το έργο του στις ερευνητικές δραστηριότητες για τη βιοάμυνα".

Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι ο Fauci χρηματοδοτούσε έρευνες που στην πραγματικότητα δημιουργούσαν παθογόνους μικροοργανισμούς πανδημίας σε εργαστήρια, οι οποίοι, αν διέρρεαν ή έπεφταν σε λάθος χέρια, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν την ίδια την ανθρώπινη πανδημία που προσπαθούσαν να αποτρέψουν.

Εδώ δημοσιεύεται για πρώτη φορά ένα μέρος της απάντησης του NIH στο αίτημά μας OpenTheBooks FOIA. Τα έγγραφα αυτά αναδεικνύουν τον κεντρικό ρόλο του Fauci στη χρηματοδότηση της ετοιμότητας για πανδημία και στις στρατηγικές βιοάμυνας κατά τα έτη που προηγήθηκαν της πανδημίας COVID-19.

Στην παραγωγή του NIH περιλαμβάνεται μια επιστολή, με ημερομηνία σφραγίδας 15 Δεκεμβρίου 2004, από τον Dr. Raynard S. Kingston, τον τότε Αναπληρωτή Διευθυντή, η οποία εγκρίθηκε και υπογράφηκε από τον Dr. Elias Zerhouni, τον Διευθυντή του NIH υπό τον George W. Bush. Η επιστολή έχει ως εξής:

"Με το παρόν ζητείται να μετατραπεί το τρέχον επίδομα διατήρησης [(β)(6) redaction] για τον DrAnthony SFauci σε μόνιμη προσαρμογή των αποδοχών του στο ποσό [(β)(6) redaction] επί του βασικού του μισθού ύψους [(β)(6) redaction], προκειμένου να αποζημιωθεί κατάλληλα για το επίπεδο ευθύνης στην τρέχουσα θέση του Διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), ιδίως όσον αφορά το έργο του στις ερευνητικές δραστηριότητες βιοάμυνας."

Οι διορθώσεις που χαρακτηρίζονται ως (β)(6) σύμφωνα με την ομοσπονδιακή FOIA, εμπίπτουν σε ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών που προστατεύουν τις προσωπικές πληροφορίες του εργαζομένου. Αυτά τα στοιχεία που περικόπτονται είναι πιθανότατα ποσά σε δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του μισθού του εκείνη την εποχή, τα οποία προφανώς το NIH εξακολουθεί να θεωρεί άξια περικοπής - ακόμη και 17 χρόνια μετά το γεγονός. 

Έχουμε ήδη δημοσιεύσει τον μισθό του μέχρι το 2010, αλλά οι ελεγκτές μας στο OpenTheBooks.com ανακάλυψαν τα αρχεία μισθών του Fauci ήδη από το οικονομικό έτος 2004. Είναι παγιωμένος νόμος περί διαφάνειας ότι η αποζημίωση του Fauci εμπίπτει στο νόμο περί ανοιχτών αρχείων.

Γιατί, λοιπόν, το NIH διαγράφει οικονομικές πληροφορίες από το 2004 που είναι 17 ετών; Ίσως η απάντηση βρίσκεται στους αριθμούς...

Dr Anthony Faucis Salary
Dr. Anthony Fauci ετήσια αύξηση μισθού, 2004-2020
  OPENTHEBOOKS.COM

Η "σχετική με τη βιολογική άμυνα έρευνα" του Δρ Fauci

Η επιστολή του Dr. Kingston το 2004 σχετικά με τον Dr. Fauci εξηγεί κάποιο ιστορικό για την προτεινόμενη αύξηση:

"Πιο πρόσφατα, ο Δρ Φάουτσι υπήρξε βασικό στέλεχος του Λευκού Οίκου και του Υπουργείου για την αντιμετώπιση της βιοτρομοκρατίας. Η συμβολή του σε αυτή την προσπάθεια ήταν εξαιρετική και περιλαμβάνει την ανάπτυξη της στρατηγικής του υπουργείου για την αύξηση των αποθεμάτων εμβολίων κατά της ευλογιάς και την ανάπτυξη ενός σχεδίου για την ανάπτυξη νέου εμβολίου κατά του άνθρακα. Χρησιμεύει ως ειδικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, του Γραμματέα του DHHS, του προσωπικού του Κογκρέσου και πολλών ομάδων του HHS για την ανάπτυξη της έρευνας που σχετίζεται με τη βιοάμυνα και τις προτεραιότητες της δημόσιας υγείας. Είναι επικεφαλής της ανάπτυξης μιας σειράς ερευνητικών πρωτοβουλιών, έχει συντονίσει πρωτοβουλίες ταχείας υλοποίησης για τη συμμετοχή του ακαδημαϊκού και του βιομηχανικού κόσμου στην έρευνα που σχετίζεται με τη βιοάμυνα και είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη μελλοντικών ενδιάμεσων και μακροπρόθεσμων ερευνητικών σχεδίων και πολιτικών για μια συνεχή και δεσμευμένη απάντηση της βιοϊατρικής έρευνας στις απειλές βιοτρομοκρατίας. Κατά το οικονομικό έτος 2004, υπό την ηγεσία του DrFauci, το NIAID επέκτεινε, εντατικοποίησε και επιτάχυνε σημαντικά τα ερευνητικά του προγράμματα στον τομέα της βιοάμυνας".

Αιτιολόγηση της μόνιμης μισθολογικής προσαρμογής του Dr. Fauci

  OPENTHEBOOKS.COM

Το χρονοδιάγραμμα που οδήγησε στη "μόνιμη μισθολογική προσαρμογή" του Dr. Fauci είναι το κλειδί για την κατανόηση της συστατικής επιστολής του Dr. Kingston και της έγκρισής της από τον Dr. Zerhouni.

  • Μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και τις επακόλουθες επιθέσεις με άνθρακα το φθινόπωρο του 2001, το NIAID του Δρ Fauci δημοσίευσε, τον Φεβρουάριο του 2002, ένα έγγραφο 15 σελίδων για την υπηρεσία που επέβλεπε στο NIH. Είχε τίτλο "Στρατηγικό σχέδιο του NIAID για την έρευνα στον τομέα της βιολογικής άμυνας" και θα έδινε το έναυσμα για τις προσπάθειες του NIAID κατά τα επόμενα 19 χρόνια να προσπαθήσει να κρατήσει τη χώρα ασφαλή από τη βιοτρομοκρατία. 
  • Δύο χρόνια αργότερα, στις 15 Δεκεμβρίου 2004, ο αυξημένος φόρτος εργασίας του Dr. Fauci αναγνωρίστηκε με μόνιμη προσαρμογή των αποδοχών του. Μέχρι σήμερα, το χαρτοφυλάκιο του Fauci εξακολουθεί να περιλαμβάνει την επίβλεψη της έρευνας βιολογικής άμυνας του NIAID, ένα χαρτοφυλάκιο που πρόσφατα αυξήθηκε κατά δισεκατομμύρια δολάρια.

Χρηματοδότηση της βιοάμυνας και έρευνα του NIAID για παθογόνους πανδημίας

Με την πάροδο των ετών, η χρηματοδότηση από το NIH κατευθύνθηκε σε πολυάριθμες επιχορηγήσεις που κατηγοριοποιήθηκαν ως έρευνα για την πρόληψη της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων επιχορηγήσεων για την έρευνα σχετικά με τους κορονοϊούς των νυχτερίδων, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό. Η αιτιολόγηση της χρηματοδότησης επικεντρώθηκε στην προσπάθεια πρόληψης της επόμενης πανδημίας και στην αποτροπή μιας πιθανής μετάδοσης των ιών από τη φύση στον άνθρωπο

Ορισμένες από τις έρευνες βιολογικής άμυνας που χρηματοδοτούσε το NIAID του Dr. Fauci δέχθηκαν πυρά από συναδέλφους επιστήμονες ως πολύ επικίνδυνες. Οι επικριτές είπαν ότι ο Fauci χρηματοδοτούσε έρευνες σε εργαστήρια που στην πραγματικότητα δημιουργούσαν παθογόνους μικροοργανισμούς πανδημίας, οι οποίοι, αν διέρρεαν ή έπεφταν σε λάθος χέρια, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν την ίδια την ανθρώπινη πανδημία που προσπαθούσαν να αποτρέψουν.

  • Το 2014, η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θέσπισε μια παύση ομοσπονδιακής χρηματοδότησης για την αποκαλούμενη "gain-of-function" έρευνα. Αποδεικνύεται ότι, μέσω των εξαιρέσεων και των εξαιρέσεων από την παύση, το ινστιτούτο του Δρ Fauci χρηματοδοτούσε πολλούς από τους ίδιους τους επιστήμονες που έκαναν την δυνητικά επικίνδυνη έρευνα για την πανδημία, συμπεριλαμβανομένου του ερευνητή Ralph Baric του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας για τον κοροναϊό, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Shi Zhengli, τη λεγόμενη "κυρία νυχτερίδα" του Ινστιτούτου Ιολογίας του Wuhan, και τον Peter Daszak της EcoHealth Alliance με έδρα τη Νέα Υόρκη. 
  • Τον Δεκέμβριο του 2017, εβδομάδες μετά την παραίτηση του πρώτου Υπουργού Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS) του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξαιτίας ενός σκανδάλου ναύλωσης ιδιωτικού αεροπλάνου, και ενώ ο οργανισμός εξακολουθούσε να μην έχει επιβεβαιωμένο Υπουργό (ο Alex Azar δεν επιβεβαιώθηκε και δεν ορκίστηκε μέχρι τον Ιανουάριο του 2018), το NIH και το NIAID του Δρ Fauciξεκίνησαν αθόρυβα εκ νέου τη χρηματοδότηση, με οδηγίες, για αυτό που τότε ονομάστηκε "ενισχυμένα δυνητικά παθογόνα πανδημίας". Η είδηση της επανέναρξης της χρηματοδότησης εξέπληξε πολλούς στην επιστημονική κοινότητα. 
  • Το 2019, το NIAID του Dr. Fauci ενέκρινε κρυφά τη χρηματοδότηση ορισμένων από τους αμφιλεγόμενους επιστήμονες που έχουν αποκτήσει κέρδος από τη λειτουργία, των οποίων η ίδια η έρευνα προκάλεσε την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας και οδήγησε στην παύση της χρηματοδότησης υπό την κυβέρνηση Ομπάμα το 2014. 
  • Τον περασμένο μήνα, μια απορριφθείσα πρόταση επιχορήγησης της Υπηρεσίας Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA) για το 2018 διέρρευσε και δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο από μια συνεργαζόμενη ομάδα επιστημόνων και ερευνητών γνωστή ως DRASTIC, μια διαρροή που περιγράφεται λεπτομερώς στο TheIntercept. Η πρόταση της DARPA περιλάμβανε την ιδέα να δημιουργηθεί στο εργαστήριο ένας χιμαιρικός ιός νυχτερίδας, να εισαχθεί μια ειδική θέση διάσπασης της φουρίνης, να δοκιμαστεί σε "εξανθρωπισμένα" ποντίκια και να γίνουν όλα αυτά, εν μέρει, για να μελετηθεί η πιθανότητα εμφάνισής του ως πανδημία.

Τα έγγραφα της DARPA που περιλαμβάνονται στη διαρροή δείχνουν ότι ο οργανισμός απέρριψε την πρόταση επιχορήγησης ως υπερβολικά επικίνδυνη, αλλά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους αιτούντες επιχορήγηση της DARPA είναι ή ήταν κατά την περίοδο αυτή αποδέκτες κονδυλίων του NIH NIAID, υπό τον Δρ Fauci, είτε άμεσα είτε μέσω υποτροφιών, έχει προκαλέσει περισσότερα από μερικά φρύδια.

Λίγες από αυτές τις αντιπαραθέσεις μπήκαν στους κύριους κύκλους ειδήσεων, και πιθανότατα δεν θα είχαν μπει ποτέ, εκτός από το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο του 2019 ο κόσμος έμαθε για έναν νέο αναπνευστικό κοροναϊό που αναδύθηκε στη Γουχάν της Κίνας - την ίδια πόλη που είχε ένα εργαστήριο που έκανε έρευνα για τον πανδημικό ιό της νυχτερίδας. Κατά ειρωνεία της τύχης, το εργαστήριο της Γουχάν χρηματοδοτήθηκε με 600.000 δολάρια σε υποτροφίες του NIAID από τα κονδύλια βιολογικής άμυνας του οργανισμού του Fauci, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο γιατρός στο Κογκρέσο.

Περαιτέρω ιστορικό

Στις 27 Ιανουαρίου και στις 17 Μαΐου 2021, ζητήσαμε από το NIH τα έντυπα γνωστοποίησης οικονομικών στοιχείων και συγκρούσεων συμφερόντων του Dr. Fauci για το οικονομικό έτος 2020 και 2021, τις περιγραφές θέσεων εργασίας και όλες τις συμβάσεις εργασίας, τις τροποποιήσεις, τις τροποποιήσεις και τις προσθήκες, αντίστοιχα.

Ο Δρ Fauci υποχρεούται από τον ομοσπονδιακό νόμο να καταθέτει τα εν λόγω έντυπα στον εργοδότη του, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Έχουν περάσει εννέα μήνες και το NIHδεν έχει ακόμη προσκομίσει τα περισσότερα από τα ζητούμενα έγγραφα.

Το να πούμε ότι οι λεπτομέρειες της απασχόλησης του Dr. Fauci παρουσιάζουν δημόσιο ενδιαφέρον - μετά από σχεδόν δύο χρόνια κυβερνητικών αποφάσεων που επηρεάζονται από αυτόν - είναι υποτιμητικό.

Το Macroskopio στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των αναγνωστών. 
Δεν έχει διαφημιστικά έσοδα και δεν χρηματοδοτείται από εταιρείες ή πολιτικά κόμματα. 
Η οικονομική σας στήριξη είναι ταυτόχρονα μια στήριξη επιβίωσης για ένα αδέσμευτο site σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά και μια αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας.
Το Macroskopio στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των αναγνωστών. 
Δεν έχει διαφημιστικά έσοδα και δεν χρηματοδοτείται από εταιρείες ή πολιτικά κόμματα. 
Η οικονομική σας στήριξη είναι ταυτόχρονα μια στήριξη επιβίωσης για ένα αδέσμευτο site σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά και μια αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας.

Μείνετε σε επαφή

Εγγραφείτε στο Newsletter

magnifiercross