Ενισχύστε το Macroskopio

Η ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ

Μια ανάλυση βάθους για το τι συμβαίνει στις Θάλασσες του Παγκόσμιου Εμπορίου

Χρόνος ανάγνωσης:
12 λεπτά

Πόσους μήνες ή χρόνια θα διαρκέσουν οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού;

Οι εμπλοκές στην αλυσίδα εφοδιασμού είναι οι χειρότερες που υπήρξαν ποτέ ιστορικά. Πόσο ακόμα θα διαρκέσουν όμως;

Ανησυχητικές σκέψεις από τον Pete Buttigieg

Σε μια βιντεοσκοπημένη συνέντευξη στο Bloomberg, ο υπουργός Μεταφορών Pete Buttigieg δήλωσε στο Bloomberg ότι ορισμένα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού μπορεί να διαρκέσουν "χρόνια και χρόνια".

Bloomberg: Ποιος είναι ο κίνδυνος να μην έχουμε τα προϊόντα στα ράφια για τα Χριστούγεννα ?

Buttigieg: Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχουν βραχυπρόθεσμες δράσεις που μπορούμε να αναλάβουμε και οι οποίες ήδη κάνουν τη διαφορά. Κάποια από αυτά είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα μεγαλύτερης κλίμακας που θα πάρει χρόνια και χρόνια για να αντιμετωπιστεί.

Powell Inflation Alert

Αντανακλώντας τις σκέψεις του Buttigieg, η American Shipper αναφέρει ότι το χάος στην αλυσίδα εφοδιασμού και το υψηλό κόστος θα μπορούσαν να διαρκέσουν μέχρι το 2023.

Τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και η συμφόρηση των λιμένων προσελκύουν πλέον την προσοχή των κεντρικών τραπεζών, δεδομένων των επιπτώσεών τους στον πληθωρισμό. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ παραπονέθηκε πρόσφατα: "Είναι απογοητευτικό να βλέπουμε τις συμφορήσεις και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας να μην βελτιώνονται. Στην πραγματικότητα ... [γίνονται] προφανώς χειρότερα.

Ο Πάουελ προβλέπει ότι τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας "θα συνεχιστούν πιθανότατα και το επόμενο έτος και θα καθυστερήσουν τον πληθωρισμό περισσότερο απ' ό,τι νομίζαμε".

Οι προβλέψεις για το "Timing the top" έχουν διολισθήσει από τη Χρυσή Εβδομάδα του 2020 στο τέλος του 2020 έως το Κινέζικο Σεληνιακό Νέο Έτος 2021 στα μέσα του έτους έως το τέλος του 2021 έως κάποια στιγμή μετά το Σεληνιακό Νέο Έτος 2022. Οι εφοπλιστικές Εταιρείες αποδεικνύονται επίμονα πολύ συντηρητικές στις προβλέψεις τους. Η Maersk έχει αναβαθμίσει τις προβλέψεις της τρεις φορές φέτος- οι τρέχουσες προβλέψεις για τα κέρδη του 2021 είναι υπερδιπλάσιες των αρχικών προσδοκιών.

Drewry World Container

"Ολόκληρο το 2022 μπορεί να είναι άλλη μια περίοδος αιχμής

Ο Nerijus Poskus, αντιπρόεδρος του τμήματος παγκόσμιων θαλάσσιων μεταφορών της ψηφιακής διαμεταφορικής εταιρείας Flexport, δήλωσε στην American Shipper: "Βρισκόμαστε σε μια ατελείωτη περίοδο αιχμής. Κατά τη γνώμη μου, η περίοδος αιχμής είναι όταν η προσφορά είναι μικρότερη από τη ζήτηση και κάπου δημιουργείται ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο. Και νομίζω ότι βρισκόμαστε σε αυτήν από τότε που χτύπησε το COVID.

"Θα έλεγα ότι οι φορτωτές που δεν έχουν αρκετό απόθεμα αυτή τη στιγμή θα ξεπουλήσουν πριν από τα Χριστούγεννα λόγω όλων των καθυστερήσεων", δήλωσε ο Poskus, προσθέτοντας ότι ο τρέχων χρόνος παράδοσης για φορτία από την Ασία προς τα σημεία της ενδοχώρας των ΗΠΑ με τη χρήση θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών μη υψηλής ποιότητας μπορεί να ξεπεράσει τις 100 ημέρες.

Η σημερινή κατάσταση στο αγκυροβόλιο έχει διαρκέσει πλέον πάνω από τρεις φορές περισσότερο από την αγκυροβολία του 2015 που προκλήθηκε από την εργατική διαμάχη και έχει ήδη βάλει 4,8 φορές περισσότερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην άγκυρα.

Ο φόβος για το 2022 είναι ένα χειρότερο σενάριο συμφόρησης που σχετίζεται με τις εργασιακές συμβάσεις και το οποίο θα συσσωρευτεί πάνω στη συμφόρηση που προκαλείται από τις εισαγωγές.

Πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό;

Οι πάντες προσπαθούν να το καταλάβουν αυτό.

Η απάντηση, χωρίς να προσδιορίζει ημερομηνία, είναι όταν οι καταναλωτές πετάξουν την πετσέτα προκαλώντας ύφεση. Εναλλακτικά, η ύφεση χτυπά με αιχμή την αγορά κατοικίας, την πτώση του χρηματιστηρίου ή κάποιον άλλο παράγοντα που λέγεται ότι προκαλεί ύφεση.

Διαλέξτε, δεν έχει σημασία αν το βλέπετε αυτό ως θέμα με άλογο και άλογο ή ως θέμα με άλογο και άμαξα. Η στάση των καταναλωτών είναι τελικά το κλειδί.

Τι γίνεται με τα Χριστούγεννα;

Σημειώστε ότι οι μεγάλοι λιανοπωλητές προσπαθούν να σώσουν τα Χριστούγεννα ναυλώνοντας πλοία

Η προσπάθεια των μεγάλων εμπόρων λιανικής πώλησης να σώσουν τα Χριστούγεννα παρά τις μεγάλες εμπλοκές συνεχίζεται. Αυτή η προσπάθεια κοστίζει ακριβά.

Οι τιμές φαίνεται ότι θα αυξηθούν και οι μικρότεροι έμποροι ενδέχεται να μην προμηθεύονται εγκαίρως τα βασικά αγαθά.

Θα εμφανιστούν ΟΜΩΣ οι αγοραστές;

 

 

Πώς το χάος στην αλυσίδα εφοδιασμού και το υψηλό κόστος θα μπορούσαν να διαρκέσουν μέχρι το 2023

Συναγερμός πληθωρισμού: Το χάος στην αλυσίδα εφοδιασμού φαίνεται όλο και λιγότερο μεταβατικό

 

Τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και η συμφόρηση των λιμένων προσελκύουν πλέον την προσοχή των κεντρικών τραπεζών, δεδομένων των επιπτώσεών τους στον πληθωρισμό. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ παραπονέθηκε πρόσφατα: "Είναι απογοητευτικό να βλέπουμε τις συμφορήσεις και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας να μην βελτιώνονται. Στην πραγματικότητα ... [γίνονται] προφανώς χειρότερα".

Ο Πάουελ προβλέπει ότι τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας "θα συνεχιστούν πιθανότατα και το επόμενο έτος και θα καθυστερήσουν τον πληθωρισμό περισσότερο απ' ό,τι νομίζαμε".

Θα μπορούσε όμως το ναυτιλιακό αδιέξοδο να διαρκέσει ακόμη περισσότερο, έως το 2023, στηρίζοντας τον πληθωρισμό ακόμη περισσότερο απ' ό,τι αναμένουν οι κεντρικοί τραπεζίτες;

Οι ειδικοί του κλάδου που μιλούν στην American Shipper, καθώς και άλλοι παράγοντες της αγοράς και αναλυτές, μιλούν ολοένα και περισσότερο για ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο το υψηλό κόστος της ποντοπόρου ναυτιλίας και η συμφόρηση θα μπορούσαν να διατηρηθούν καθ' όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους, αν όχι και το επόμενο έτος.

Χρονισμός της κορυφής: Ένα παιχνίδι μαντεψιάς

Οι διακοπές της Χρυσής Εβδομάδας βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κίνα. Αυτή τη στιγμή το 2020, ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς ανέμεναν ότι οι τιμές των θαλάσσιων ναύλων spot θα κορυφώνονταν αμέσως μετά τη Χρυσή Εβδομάδα και στη συνέχεια θα υποχωρούσαν. Οι τιμές spot στην Ασία-Δυτική Ακτή, όπως μετρήθηκαν από την Drewry, είναι τριπλάσιες από ό,τι ήταν όταν έγιναν αυτές οι προβλέψεις, παρά την πρόσφατη πτώση.

Μέσο επιτόκιο spot σε $/FEU, εξαιρουμένων των προμηθειών. Μπλε γραμμή = 2020-2021. Κίτρινη γραμμή = 2019-2020. Διάγραμμα: (Για να μάθετε περισσότερα για το FreightWaves SONAR, κάντε κλικ εδώ.)

Οι προβλέψεις για το "Timing the top" έχουν διολισθήσει από τη Χρυσή Εβδομάδα του 2020 στο τέλος του 2020 έως το Κινέζικο Σεληνιακό Νέο Έτος 2021 στα μέσα του έτους έως το τέλος του 2021 έως κάποια στιγμή μετά το Σεληνιακό Νέο Έτος 2022. Οι εταιρείες γραμμών αποδεικνύονται επίμονα πολύ συντηρητικές στις προβλέψεις τους. Η Maersk έχει αναβαθμίσει τις προβλέψεις της τρεις φορές φέτος- οι τρέχουσες προβλέψεις για τα κέρδη του 2021 είναι υπερδιπλάσιες των αρχικών προσδοκιών.

Ο συγχρονισμός της κορύφωσης της αγοράς φαίνεται να είναι κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι εικασιών εν μέσω του αχαρτογράφητου εδάφους της επιδημίας COVID και των μαζικών δημοσιονομικών κινήτρων. Όπως το έθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Maersk, Soren Skou, τον Φεβρουάριο, "Ποιος ξέρει τι θα συμβεί όταν βγεις από μια πανδημία; Δεν νομίζω ότι κανείς από εμάς τους ζωντανούς έχει βρεθεί ξανά σε αυτή την κατάσταση".

"Ολόκληρο το 2022 μπορεί να είναι άλλη μια περίοδος αιχμής"

Ο Nerijus Poskus, αντιπρόεδρος του τμήματος παγκόσμιων θαλάσσιων μεταφορών της ψηφιακής διαμεταφορικής εταιρείας Flexport, δήλωσε στην American Shipper: "Βρισκόμαστε σε μια ατελείωτη περίοδο αιχμής. Κατά τη γνώμη μου, η περίοδος αιχμής είναι όταν η προσφορά είναι μικρότερη από τη ζήτηση και κάπου δημιουργείται ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο. Και νομίζω ότι βρισκόμαστε σε αυτήν από τότε που χτύπησε το COVID.

"Θα έλεγα ότι οι φορτωτές που δεν έχουν αρκετό απόθεμα αυτή τη στιγμή θα ξεπουλήσουν πριν από τα Χριστούγεννα λόγω όλων των καθυστερήσεων", δήλωσε ο Poskus, προσθέτοντας ότι ο τρέχων χρόνος παράδοσης για φορτία από την Ασία προς τα σημεία της ενδοχώρας των ΗΠΑ με τη χρήση θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών μη υψηλής ποιότητας μπορεί να ξεπεράσει τις 100 ημέρες.

"Νομίζω ότι αυτό το χάος θα διαρκέσει μέχρι το 2022. [Οι αποστολείς] θα πρέπει να αναμένουν ότι ολόκληρο το 2022 μπορεί να είναι μια άλλη περίοδος αιχμής", είπε, προσθέτοντας: "Οι εισαγωγείς θα πρέπει να αναμένουν ότι η αγορά spot θα παραμείνει υψηλή για το 2022".

Ο εκμισθωτής εξοπλισμού εμπορευματοκιβωτίων Textainer (NYSE: TGH) πραγματοποίησε πρόσφατα συναντήσεις με επενδυτές και αναλυτές. Οι ωκεανομεταφορείς είναι πελάτες της Textainer. Σύμφωνα με έκθεση της επενδυτικής τράπεζας KBW, "οι πελάτες της TGH λένε ότι η συμφόρηση είναι χειρότερη από ό,τι περίμεναν". Η KBW επικαλέστηκε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Textainer Olivier Ghesquire, ο οποίος δήλωσε ότι "οι πελάτες των ναυτιλιακών εταιρειών αναμένουν ότι η αγορά θα παραμείνει έντονη μέχρι το 2022".

Τον περασμένο μήνα, ο αναλυτής της Deutsche Bank, Andy Chu, προέβλεψε ότι τα κέρδη των ακτοπλοϊκών εταιρειών θα είναι στην πραγματικότητα υψηλότερα το επόμενο έτος από ό,τι το 2021. "Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια ουσιαστική θετική έκπληξη στις προβλέψεις για το 2022 και το 2023 [για τους μεταφορείς] που δεν έχει ακόμη ληφθεί υπόψη στις προβλέψεις συναίνεσης", έγραψε.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του λιμανιού του Λος Άντζελες Gene Seroka (Φωτογραφία: Port of Los Angeles)

Ο εκτελεστικός διευθυντής του λιμανιού του Λος Άντζελες, Gene Seroka, δήλωσε στην American Shipper: "Βλέπουμε μια πολύ ισχυρή αγορά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και μέχρι τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά, που είναι στις αρχές του επόμενου έτους, την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

"Στη συνέχεια, οι μεγάλοι λιανοπωλητές μου λένε ότι μετά τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά, θα δούμε μια πολύ ισχυρή εστίαση στην αναπλήρωση των αποθεμάτων. Η αναλογία αποθεμάτων προς πωλήσεις είναι η χαμηλότερη που έχει υπάρξει από τις προ της ύφεσης ημέρες. Η ιδέα της αναπλήρωσης μπορεί να μας οδηγήσει από το δεύτερο τρίμηνο μέχρι το καλοκαίρι. Και αν διαρκέσει λίγο περισσότερο από αυτό, μπορεί να στραφούμε και πάλι στην περίοδο αιχμής του χρόνου".

Ο κύκλος ανανέωσης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ θα μπορούσε να παραταθεί περαιτέρω λόγω των περιορισμών στην ενέργεια στην Κίνα. Η παραγωγή από τα εργοστάσια περιορίζεται από την εκτεταμένη περιστολή της ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της έλλειψης προμηθειών φυσικού αερίου και άνθρακα - γεγονός που καθιστά ακόμη πιο πιθανό ότι ο κύκλος αναπλήρωσης των αποθεμάτων των ΗΠΑ θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος.

 

Εάν το κύμα εισαγωγών διαρκέσει μέχρι το H1 2022, όπως αναμένεται, μια σημαντική μεταβλητή μπαίνει στο παιχνίδι: Η τρέχουσα σύμβαση εργασίας μεταξύ του συνδικάτου των λιμενεργατών της Δυτικής Ακτής και της ένωσης που εκπροσωπεί τους εργοδότες των τερματικών σταθμών λήγει την 1η Ιουλίου 2022.

Πριν από το COVID, η τελευταία μεγάλη κρίση συμφόρησης στο Λος Άντζελες/Λονγκ Μπιτς προέκυψε από τις αμφιλεγόμενες διαπραγματεύσεις συμβάσεων μεταξύ του συνδικάτου και των εργοδοτών το 2014-15, οδηγώντας σε αύξηση των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έμειναν αγκυροβολημένα το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Marine Exchange της Νότιας Καλιφόρνιας, η American Shipper συνέκρινε τους αριθμούς των αγκυροβολίων του 2015 με τους αριθμούς συμφόρησης για το 2020-21, μετρώντας από τη στιγμή που άρχισαν να γεμίζουν τα αγκυροβόλια σε κάθε περίπτωση.

Διάγραμμα: Marine Exchange of Southern California: American Shipper με βάση τα στοιχεία της Marine Exchange of Southern California

 

Η σημερινή κατάσταση στο αγκυροβόλιο έχει διαρκέσει πλέον πάνω από τρεις φορές περισσότερο από την αγκυροβολία του 2015 που προκλήθηκε από την εργατική διαμάχη και έχει ήδη βάλει 4,8 φορές περισσότερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην άγκυρα. Ο φόβος για το 2022 είναι ένα χειρότερο σενάριο συμφόρησης που σχετίζεται με τις εργασιακές συμβάσεις και το οποίο θα συσσωρευτεί πάνω στη συμφόρηση που προκαλείται από τις εισαγωγές.

Πώς θα μπορούσε να τελειώσει αυτό: Παράγοντες ναυτιλιακής ζήτησης

Η κρίση συμφόρησης θα υποχωρήσει εάν η ζήτηση για μεταφορές μειωθεί, είτε ξαφνικά λόγω κάποιας κρίσης, είτε σταδιακά, λόγω της ομαλοποίησης της αμερικανικής κατανάλωσης.

Όσον αφορά τη ζήτηση, ο Seroka δήλωσε: "Αν κοιτάξουμε λίγο πιο βαθιά στο μέλλον, αν ξεπεράσουμε την παραλλαγή δέλτα και την παραλλαγή mu, θα έρθει μια μέρα που θα αρχίσουμε να μεταφέρουμε περισσότερο από το διακριτικό μας εισόδημα πίσω στον τομέα των υπηρεσιών. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί.Εξακολουθούμε να ξοδεύουμε πολλά από τα χρήματά μας σε αγαθά λιανικής πώλησης. Αλλά όταν φτάσουμε εκεί, νομίζω ότι θα δούμε μια εξομάλυνση των εισαγωγών. Δεν πρόκειται να πέσουν στον γκρεμό, αλλά θα δούμε χρήματα να επιστρέφουν στον τομέα των υπηρεσιών".

Ο Poskus σημείωσε ότι η ναυτιλιακή ζήτηση θα μπορούσε να μειωθεί, καθώς οι εισαγωγείς τιμολογούνται από το κόστος μεταφοράς. Όσο περισσότερο παραμένουν οι τιμές των ναύλων σε υψηλά επίπεδα, τόσο περισσότερο οι εισαγωγείς των ΗΠΑ - ειδικά οι εισαγωγείς προϊόντων με χαμηλό περιθώριο κέρδους - θα μπορούσαν να σταματήσουν τις παραγγελίες, καθώς το κόστος μεταφοράς εξανεμίζει τα περιθώρια κέρδους. "Στην πραγματικότητα υπάρχουν ορισμένοι εισαγωγείς που ενδεχομένως θα σταματήσουν να παραγγέλνουν επειδή η τιμή είναι πολύ υψηλή", δήλωσε ο Poskus.

Η ναυτιλιακή ζήτηση θα μπορούσε επίσης να μειωθεί εάν οι ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα περιορίσουν τις δυνατότητες εξαγωγής βιομηχανικών προϊόντων. Αυτός ο κίνδυνος φαίνεται τώρα να επιβαρύνει το κλίμα για τις μετοχές των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Οι μετοχές της ZIM (NYSE: ZIM) σημείωσαν πτώση 12% την Παρασκευή και άλλο ένα 12% τη Δευτέρα.

"Το ενδεχόμενο επιβράδυνσης έχει δημιουργήσει κάποια ανησυχία ότι ακόμη και μια μικρή υποχώρηση των κινεζικών εξαγωγών θα μπορούσε να δημιουργήσει αρκετή χαλαρότητα στο σύστημα ώστε να μειωθούν οι τιμές των ναύλων", δήλωσε η Clarksons Platou Securities.

Πώς θα μπορούσε να τελειώσει αυτό: Παράγοντες εφοδιασμού ναυτιλίας

Η κρίση συμφόρησης θα υποχωρήσει επίσης όταν η προσφορά μεταφορών επεκταθεί αρκετά ώστε να υπερβεί τη ζήτηση για μεταφορές. Η πλευρά της προσφοράς της εξίσωσης σχετίζεται με τον εξοπλισμό εμπορευματοκιβωτίων, τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τη χερσαία ικανότητα χειρισμού φορτίων.

Όσον αφορά τον εξοπλισμό εμπορευματοκιβωτίων, η Textainer εκτιμά ότι τα κινεζικά εργοστάσια θα παράγουν φέτος ένα ρεκόρ 6 εκατομμυρίων ισοδύναμων μονάδων είκοσι ποδιών νέων εμπορευματοκιβωτίων, τριπλάσιο της παραγωγής πριν από το COVID το 2019.

"Ο Olivier πιστεύει ότι τα επίπεδα παραγωγής το 2022 θα παρουσιάσουν μια φυσική υποχώρηση", ανέφερε η KBW. "Τα πρώτα σημάδια αυτού εμφανίζονται και δεν οφείλεται στην έλλειψη ζήτησης φορτίου -η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ- αλλά στο γεγονός ότι υπάρχουν περιορισμένες θέσεις στα πλοία".

Όσον αφορά τα νέα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, οι παραγγελίες έχουν αυξηθεί από το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Ο λόγος της χωρητικότητας σε παραγγελίες προς τη χωρητικότητα επί του πλοίου ξεπερνά πλέον το 20% για πρώτη φορά από το 2015. Αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία της Maritime Strategies International (MSI), η συντριπτική πλειοψηφία της χωρητικότητας σε παραγγελία (εξαιρουμένων εκείνων για μικρότερα πλοία κατηγορίας feeder) δεν θα παραδοθεί πριν από το 2023-24.

Ακόμη και όταν παραδοθούν νέα πλοία, αυτό δεν θα λύσει τα προβλήματα χωρητικότητας της ξηράς. Πράγματι, το σημερινό πρόβλημα στον υπερειρηνικό δεν είναι η έλλειψη χωρητικότητας πλοίων - είναι ότι φτάνουν πάρα πολλά πλοία για να τα διαχειριστούν οι τερματικοί σταθμοί, ιδίως δεδομένων των περιορισμών των φορτηγών, των σιδηροδρόμων και των αποθηκών.

Σύμφωνα με τον Poskus, "Πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό; Μέχρι να αρχίσει να αυξάνεται η πραγματική χωρητικότητα, μέχρι να αρχίσουμε να αφαιρούμε κάποια από τα σημεία συμφόρησης στα λιμάνια - είτε πρόκειται για σασί, οδηγούς κ.λπ. - νομίζω ότι αυτό θα συνεχιστεί".

Η Seroka πιστεύει ότι θα υπάρξει μια νέα κανονικότητα, με τα διδάγματα που αντλήθηκαν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης να αποτελούν πληροφορίες για τις μελλοντικές στρατηγικές. "Δεν βλέπω να επιστρέφει ποτέ ξανά η κατάσταση σε οποιαδήποτε υποψία κανονικότητας", παραδέχτηκε στην American Shipper, αναφερόμενος στην κανονικότητα πριν από το COVID.

"Πρέπει να μάθουμε να περιστρεφόμαστε, να αυξάνουμε και να μειώνουμε την κλίμακα ανάλογα με την εποχικότητα και τη ροή του φορτίου. Τα διδάγματα που θα πάρουμε από αυτό το επεισόδιο θα μας κάνουν πιο ανθεκτικούς. Και νομίζω ότι πολλά από αυτά θα αφορούν την ανταλλαγή πληροφοριών [ώστε] να μπορούμε να βλέπουμε καλύτερα το ρεύμα προς τα πάνω, να κοιτάμε γύρω από τις γωνίες και να προβλέπουμε τα πράγματα πολύ καλύτερα από ό,τι κάναμε μέχρι τώρα".

Προσεχείς διαπραγματεύσεις για συμβάσεις φορτωτών

Εάν η αυξημένη συμφόρηση και οι τιμές spot παραμείνουν μέχρι το 2022, αυτό δημιουργεί μια ακόμη ανησυχία για τους φορτωτές. Δεν φέρνει μόνο τις διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις longshore στο χρονοδιάγραμμα, αλλά και τις διαπραγματεύσεις για τις ετήσιες συμβάσεις του 2022.

Τα ετήσια ποσοστά συμβολαίων αυξήθηκαν απότομα φέτος και αναμένεται να αυξηθούν εκ νέου το 2022. "Νομίζω ότι τα ποσοστά των συμβολαίων έχουν μόνο έναν δρόμο να ακολουθήσουν: προς τα πάνω", δήλωσε ο Poskus. Αυτό θα προσθέσει στον πληθωρισμό του κόστους μεταφοράς και θα ωθήσει επίσης τους φορτωτές να υπογράψουν περισσότερες πολυετείς συμβάσεις με τους μεταφορείς.

Η Clarksons Platou Securities δήλωσε: "Οι διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις μεταξύ των ναυτιλιακών εταιρειών και των λιανοπωλητών έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται για το 2022 και όλο και περισσότερο γίνεται λόγος για λιανοπωλητές που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν συμβάσεις μεταφοράς εμπορευμάτων για έως και τρία χρόνια. Η αυξημένη ζήτηση για πολυετή συμβόλαια δείχνει ότι οι εταιρείες γραμμής μπορεί κάλλιστα να έχουν ένα ισχυρότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προφίλ κερδών από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως".

Ο σύμβουλος ναυτιλίας Jon Monroe χαρακτήρισε αυτή την κίνηση "έξυπνη κίνηση" για τους μεταφορείς, διότι "αυτό θα τους κρατήσει μέχρι το 2024 και θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν την πλεονάζουσα χωρητικότητα που υπάρχει όταν εισάγονται νέα πλοία".

Σύμφωνα με τον Poskus, "νομίζω ότι ένα μεγάλο μέρος της αγοράς, ίσως το 15-20% της αγοράς δια-Ειρηνικού, είναι πιθανό να προχωρήσει σε εκτελεστές συμβάσεις ή πολυετείς συμβάσεις το 2022. Θα έχετε σημαντικά καλύτερες τιμές από ό,τι αν υπογράφατε για ένα μόνο έτος. Αυτό προφανώς θα είναι καλό για την επιχείρησή σας το πρώτο έτος, αλλά το τρίτο έτος, το 2024, όταν θα έρθει μεγάλη νέα χωρητικότητα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είστε προετοιμασμένοι για πιθανές υψηλές απώλειες".

 Greg Miller

 

Το Macroskopio στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των αναγνωστών. 
Δεν έχει διαφημιστικά έσοδα και δεν χρηματοδοτείται από εταιρείες ή πολιτικά κόμματα. 
Η οικονομική σας στήριξη είναι ταυτόχρονα μια στήριξη επιβίωσης για ένα αδέσμευτο site σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά και μια αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας.
Το Macroskopio στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των αναγνωστών. 
Δεν έχει διαφημιστικά έσοδα και δεν χρηματοδοτείται από εταιρείες ή πολιτικά κόμματα. 
Η οικονομική σας στήριξη είναι ταυτόχρονα μια στήριξη επιβίωσης για ένα αδέσμευτο site σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά και μια αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας.

Μείνετε σε επαφή

Εγγραφείτε στο Newsletter

magnifiercross