Ενισχύστε το Macroskopio

ΥΔΡΑ

Ένα νόμισμα … δυο όψεις …

Απ’ τη στιγμή που το πόδι μου πατήσει νέο έδαφος, το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι η ταξιδιωτική προθήκη του σπιτιού μου. Ποιό θα ’ναι αυτό το μικροσκοπικό, αλλά άκρως αντιπροσωπευτικό, αντικείμενο που θα λάβει εκεί θέση και θα ξυπνά μυαλό και ψυχή μ’ ένα κοίταγμα;

Στην Ύδρα δεν άργησα να το βρω! Μπροστά σ’ ένα μηχάνημα με αναμνηστικά νομίσματα δόθηκε η απάντηση…

Στη μια όψη απεικονίζεται η Πολεμική Ναυτική Σημαία του νησιού:

HydraFlag 8

Ένα ανάλαφρο νόμισμα με βαριά ιστορική μνήμη. Μια άγκυρα με το ελπιδοφόρο περιστέρι αριστερά … το σύμβολο της χριστιανοσύνης στη μέση … μια σημαία με τον Θεμιστοκλή δεξιά - όλα καρφωμένα σ’ ένα κοινό μήνυμα: Ή Ταν ή επί Τας …

Αυτός είναι ο αντίλαλος του νησιού. Μια ηχώ που με ‘βαραίνει’ με το βάρος της αποτίμησης φόρου τιμής σ’ εκείνους που με προίκισαν με το να σεργιανίζω ανενόχλητη, απολαμβάνοντας νερό και ήλιο.

Η Ύδρα δε θρονιάζεται στο υποσυνείδητο τόσο για τη γεωφυσική της ομορφιά, αλλά για το ιστορικό της κάλλος. Με κατοίκους ζάμπλουτους από εμπορικές συναλλαγές, αποφασίζει να μπει στον τότε απελευθερωτικό Αγώνα, έχοντας κατά νου ότι σε τοπικό επίπεδο κυρίως χαμένη θα βγει. Αυτή η υπέρβαση της λογικής με ξεπερνά και πάντα θα με ξεπερνά!

Η προκοπή που ’χαν κάνει ήταν τόσο μεγάλη που ακόμη στις μέρες μας βλέπεις διάχυτα τριώροφα αρχοντικά με “άπειρες” κάμαρες. Έτσι … αυτά τα υπερμεγέθη αρχοντόσπιτα από γκρι πέτρα δεσπόζουν σ’ όλο το αμφιθεατρικό πλάτωμα του λιμανιού, μαρτυρώντας τα μεγαλεία της εποχής. Διατηρώντας, όμως, μια εξωτερική ‘περιβολή’ άκρως λιτή και απέριττη με τα βραχώδη γκρι υψώματα στα πέριξ … το τοπίο γίνεται ΕΝΑ και μοναδικό!

Παραμένει, λοιπόν, “μυστήριο” - καθότι εξαιρετικά δύσκολο φυσικά! - το τί σκέφτηκαν Μιαούλης, Τομπάζης, Οικονόμου, Σαχτούρης, Τσαμαδός και Σαχίνης πριν αποδεχτούν ότι η συμβολή τους στον Αγώνα κατά 90% θα αποδειχτεί μοιραία. Να ένα “μυστήριο” που ελπίζω να μην χρειαστεί να διαπιστώσουμε κατά πόσο το κληρονομήσαμε!

Αυτό το ιστορικό βάρος, βέβαια, ελαφραίνει με μια μόνο βόλτα στο λιμάνι. Μια ελαφράδα τόση όση για να με φέρει στα ίσια μου, να ξεχαστώ απ’ το παρελθόν και να απολαύσω το κοσμοπολίτικο παρόν.

Εδώ είναι που ’ρχεται η άλλη όψη του νομίσματος με απεικόνιση τον σύγχρονο χάρτη της Ελλάδας:

Ο αέρας μυρίζει παλιά Αθήνα του chic οφθαλμόλουτρου, με μεγάλη δόση εικαστικού γίγνεσθαι. Φινετσάτος τουρισμός με δυνατότητα ανά τακτά χρονικά διαστήματα να παρίσταται σε διάφορα πολιτιστικά δρώμενα. Ανέκαθεν, άλλωστε, προσέλκυε ανθρώπους του πνεύματος. Ένας κοινός τόπος συγκέντρωσης για ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα.

Το λιμάνι σφύζει από ζωή σε ξηρά και θάλασσα. Κόσμος και κότερα δημιουργούν μια ατμόσφαιρα συγκρατημένης πολυτέλειας. Μια παρατεταμένη οινοποσία στα κατάμεστα μαγαζιά της Χώρας, με μόνη ενασχόληση το άσκοπο ‘αγνάντεμα’ των περαστικών, είναι ίσως η υπέρτατη βραδινή χαλάρωση.

Υψηλής αισθητικής εμπορικά και υψηλής γαστρονομίας εστιατόρια σε σημεία του νησιού που το ηλιοβασίλεμα απλόχερα χαρίζεται για ένα ρομαντικό ταξίδι στο υποσυνείδητο. Όλα τόσο αρμονικά βαλμένα που η ψυχική ξεκούραση έρχεται φυσικά και αβίαστα.

Ωραίοι άνθρωποι … σε καλόγουστα μέρη … σ’ ένα όμορφα δομημένο τοπίο!  

Με το πρώτο φως της μέρας … μαγιό και αθλητικό παπούτσι … για ελαφριά πεζοπορία σε τελείως φιλικά προς τον ‘χρήστη’ μονοπάτια μέχρι την όαση του υγρού γαλάζιου. Μηχανοκίνητα ξηράς απαγορεύονται, άρα το τερπνόν μετά του ωφελίμου! Το παραθαλάσσιο προς εξερεύνηση κατάφυτο και ταυτοχρόνως βραχώδες τοπίο αποδεικνύεται αξία ανεκτίμητη.

Υπάρχει, βεβαίως, και η επιλογή της «Υδρονέττας» στην άκρη του λιμανιού. Μια φυσική μεγάλου βάθους “πισίνα” από πελαγίσιο - πεντακάθαρο νερό, στην οποία η κατάβαση γίνεται από ‘φτιαχτά’ μικρά πλατώματα πάνω στα βράχια. Πρώτη φορά βλέπω κάτι τέτοιο! Πρώτη φορά βουτώ δίπλα από οικισμό και δεν το μετανιώνω!

Είναι όντως μια ιδιαίτερη περίπτωση η Ύδρα. Ενώ είναι ζωντανή και νευρώδης, την ίδια στιγμή σε χαλαρώνει και σε γαληνεύει. Ενώ είναι βραχώδης και απότομη, την ίδια στιγμή ξεπροβάλλει ένα θαλάσσιο άνοιγμα για δροσιά και ξεκούραση. Ενώ είναι κοσμοπολίτικη και πόλος έλξης διασήμων, την ίδια στιγμή διατηρεί και αναδεικνύει τη βεβαρημένη κληρονομιά της.

Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος που μια χαρά ‘συμβιώνουν’. Μάλλον θα ’λεγα ότι αυτό είναι και το μυστικό που την κατατάσσει σ’ έναν κορυφαίο προορισμό με διαχρονική θελκτικότητα.     

Το Macroskopio στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των αναγνωστών. 
Δεν έχει διαφημιστικά έσοδα και δεν χρηματοδοτείται από εταιρείες ή πολιτικά κόμματα. 
Η οικονομική σας στήριξη είναι ταυτόχρονα μια στήριξη επιβίωσης για ένα αδέσμευτο site σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά και μια αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας.
Το Macroskopio στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των αναγνωστών. 
Δεν έχει διαφημιστικά έσοδα και δεν χρηματοδοτείται από εταιρείες ή πολιτικά κόμματα. 
Η οικονομική σας στήριξη είναι ταυτόχρονα μια στήριξη επιβίωσης για ένα αδέσμευτο site σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά και μια αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας.

Μείνετε σε επαφή

Εγγραφείτε στο Newsletter

magnifiercross