περιστέρι με φλεγόμενο κλαδί ελιάς
Επικαιρότητα
Εκεχειρία με Γυάλινα Πόδια

Η προχθεσινή ανακοίνωση για εκεχειρία στο Συριακό μίνι Παγκόσμιο Πόλεμο εξελήφθη ως ευχάριστη είδηση, εν μέσω εορτών, από πολλούς.

Η Ρωσία φαίνεται η μεγάλη νικήτρια, έχοντας εξασφαλίσει τους βασικούς στόχους που είχε θέσει - τη διατήρηση δηλαδή του καθεστώτος Άσσαντ, τη διάσωση των στρατηγικής αξίας λιμανιών της στην περιοχή, αλλά ταυτόχρονα και την παρουσία της στην περιοχή σε ρόλο ρυθμιστή.

Ως νικήτρια δύναμη μάλιστα επέβαλε την εκεχειρία των πολεμικών επιχειρήσεων και επέλεξε σαν τοποθεσία διεξαγωγής των ειρηνευτικών διαδικασιών την Αστάνα του Καζακστάν.

Υπάρχει, όμως, ένα προβληματάκι: Η απουσία των ΗΠΑ!

Πόσο αισιόδοξος μπορεί να είναι κάποιος που παρατηρεί πως η Δύση δεν είναι παρούσα σε μια τέτοιας σημασίας προσπάθεια ειρήνευσης της περιοχής, όταν απουσιάζει η Αμερικανική Υπερδύναμη?

Η περιπλοκότητα αυτού του πολέμου είναι τέτοια που μια πιθανή ανάλυση των κινήτρων και των πιθανών αποτελεσμάτων σε αφαιρετικά σενάρια θα μας οδηγούσε σε μάλλον μεγαλύτερη σύγχυση. (Προτείνουμε να επισκεφτείτε την εξαιρετικής χρησιμότητας ιστοσελίδα των ζωντανών εξελίξεων στην περιοχή http://syria.liveuamap.com/)

Το γεγονός, όμως, πως οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα μιλήσει είναι ανάλογο της πιθανότητας για αποτυχημένη κατάληξη αυτής της διαδικασίας, ιδιαίτερα όταν η παρούσα εξέλιξη αφήνει την Αμερική θεατή των τεκτονικών αλλαγών που συντελούνται στην περιοχή.

Σύντομα θα φανεί αν αυτό που επιχειρεί η Ρωσία θα στεριώσει, με τις πιθανότητες να είναι μάλλον εναντίον της. Η Ελλάδα είναι πλέον σε απόσταση αναπνοής από τη μεγάλη παρτίδα που παίζεται στη Συρία και ήδη υπόκειται την επίπτωση του προσφυγικού κύματος.

Σε επίπεδο υψηλής στρατηγικής είναι μάλλον σαφές πως αυτή η επίπτωση δεν θα είναι η μόνη και ότι ανάλογα με το πως θα εξέλθει η Τουρκία από αυτή την κρίσιμη εξέλιξη, θα επηρεαστεί και η δική μας χώρα καθοριστικά.

Διαβάστε Σχετικά…