Ενισχύστε το Macroskopio

BRAIN DRAIN

Το Στρατηγικό μας Απόθεμα

Η φυγή 400 χιλιάδων και πλέον νέων ανθρώπων προς άλλες χώρες σε αναζήτηση μιας καλύτερης μοίρας αποτελεί πληγή που πονάει την Ελληνική Κοινωνία.

Υπάρχει, όμως, μέσα στον ζόφο και μία αχτίδα αισιοδοξίας εάν κάποιος το σκεφτεί λίγο πιο Στρατηγικά.

Οι νέοι άνθρωποι που φεύγουν μπορούν να αποτελέσουν τη Χρυσή Εφεδρεία της χώρας ΕΑΝ και ΜΟΝΟΝ ΑΝ η Ελλάδα καταφέρει να περιέλθει σε κατάσταση ομαλότητας τα επόμενα 10-15 χρόνια.

Εδώ θέλει προσοχή το χρονικό εύρος που μας απομένει, διότι μετά τα 15 χρόνια αυτοί οι νέοι άνθρωποι θα παντρευτούν, θα έχουν παιδιά και θα εγκατασταθούν μόνιμα στο εξωτερικό με κατά μέγιστη πιθανότητα πλήρη αδυναμία να επιστρέψουν πλέον από τις νέες τους πατρίδες.

ΟΜΩΣ, αν η Ελλάδα τα καταφέρει χοντρικά μέσα στη δεκαετία, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που έφυγαν στα 21 με 30 έτη τους για να εργαστούν έξω θα έχουν ΧΡΗΜΑΤΑ, ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΓΝΩΣΕΙΣ, ΚΥΡΟΣ και ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ, αποκτημένη στις ξένες χώρες. Με αυτά τα Εφόδια θα μπορέσουν να αποτελέσουν την πραγματική δύναμη ανασυγκρότησης της χώρας.

Η Μετανάστευση, βέβαια, δεν είναι το ίδιο για έναν σαραντάρη. Εκεί δυστυχώς κατά πάσα πιθανότητα ρίχνει όντως μαύρη πέτρα πίσω του.

Οι νεότεροι, όμως, θα έχουν την ευκαιρία να ξαναγυρίσουν και να σώσουν τον τόπο, παράγοντας πραγματικό ΕΡΓΟ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ.

Το Στρατηγικό μας απόθεμα, λοιπόν, υπάρχει ... ΑΛΛΑ έχει Ημερομηνία Λήξης.

Η χώρα βρίσκεται σε ένα αγωνιώδες παιχνίδι με τον χρόνο. ΑΝ προλάβει να έχει στηθεί στα πόδια της μέσα στα επόμενα 10 ΤΟ ΠΟΛΥ χρόνια, οι ώριμοι τότε Έλληνες που έφυγαν στην ηλικία των 20 και κάτι για να σωθούν, μεταξύ 2011 και 2017, θα έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν και να οδηγήσουν την Ελλάδα σε ραγδαία ανάπτυξη.

Αυτή, ίσως, είναι και η μεγαλύτερη υποχρέωση που έχει απομείνει σε εμάς που μείναμε πίσω. Να βελτιώσουμε την κατάσταση με τέτοιον τρόπο που οι άνθρωποι αυτοί να έχουν κίνητρο και λόγους να επιστρέψουν, ανοικοδομώντας την Ελλάδα του Οικονομικού Πολέμου.

Υπάρχει ακόμη χρόνος και σαφώς υπάρχει ελπίδα με τη Χρυσή Εφεδρεία να μας δίνει προοπτική.

Άλλωστε, η Ελλάδα με τα τόσα προβλήματά της που σε πληγώνουν όπου κι αν κοιτάξεις, έχει ακόμη τη γοητεία της. Όχι μόνον τον Ήλιο και τις θάλασσες, αλλά αυτήν τη ζωντάνια στους δρόμους της, την εξωστρέφεια, τις παρέες και μια κοινωνία που κρατάει ακόμη και τώρα κάποια ανθρώπινα χαρακτηριστικά.

Πάντα θα υπάρχει κίνητρο για επιστροφή, αρκεί οι νέοι που έφυγαν να ξέρουν πως μπορούν να ζήσουν εδώ με αξιοπρέπεια και όχι να εξευτελίζονται με μισθούς των 420 ευρώ χωρίς να τους δίνεται η ευκαιρία να ζήσουν αυτόνομα και αξιοπρεπώς. Ειδικά όταν κουβαλάνε γερά πτυχία και γερά μυαλά...

Η πρόκληση αυτή είναι πλέον στα δικά μας χέρια. Να δημιουργήσουμε έναν τόπο που αξίζει κάποιος να ζήσει με περηφάνια και έπειτα ενός καλού μύρια έπονται.

Η Χρυσή Εφεδρεία μας περιμένει να κάνουμε λίγες σωστές κινήσεις και θα είναι εκεί για μερικά χρόνια ακόμη.

Η κλεψύδρα, όμως, αδειάζει και δε θα περιμένει για πάντα…

Το Macroskopio στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των αναγνωστών. 
Δεν έχει διαφημιστικά έσοδα και δεν χρηματοδοτείται από εταιρείες ή πολιτικά κόμματα. 
Η οικονομική σας στήριξη είναι ταυτόχρονα μια στήριξη επιβίωσης για ένα αδέσμευτο site σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά και μια αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας.
Το Macroskopio στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των αναγνωστών. 
Δεν έχει διαφημιστικά έσοδα και δεν χρηματοδοτείται από εταιρείες ή πολιτικά κόμματα. 
Η οικονομική σας στήριξη είναι ταυτόχρονα μια στήριξη επιβίωσης για ένα αδέσμευτο site σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά και μια αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας.

Μείνετε σε επαφή

Εγγραφείτε στο Newsletter

magnifiercross