Ενισχύστε το Macroskopio

Book of FACES ή FACADES;

Ποιός χαρακτήρας είσαι στο facebook;

Κόντρα στο νέο ρεύμα της εποχής που επιτάσσει απεξάρτηση από τον εθισμό του facebook, έκανα εγγραφή και απέκτησα “social face. Χρόνια πολέμια και ιδεολογικά αντίθετη στο social networking, διέπραξα το απονενοημένο.

Αυτή η γλυκιά απαγόρευση - που μόνη μου κατά τα άλλα επέβαλλα στον εαυτό μου - με λύγισε κάποια στιγμή, ίσως γιατί έχει πάψει πια να θεωρείται μόδα.

Αν εξαιρέσω τον πρώτο ακατανίκητο ενθουσιασμό μου όταν ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με «πρόσωπα-FACES» που είχα χρόνια να αντικρύσω, ο απόηχος είναι λιγάκι απογοητευτικός. Πρόκειται για ωδή σε ασημαντότητες και για ένα δημόσιο συγκεκαλυμμένο ξεγύμνωμα, στο οποίο παρόλα αυτά θέλω να δηλώνω ΠΑΡΟΥΣΑ.

Ενώ φαινομενικά ΕΓΩ επιλέγω το «προσωπείο-FACADE» που θα φορέσω, καλύπτοντας ατέλειες, κόμπλεξ και φοβίες μου, στην ουσία ένα έμπειρο μάτι δεν μπορώ να το ξεγελάσω. Η εικόνα που παρουσιάζω, από ένα σημείο και μετά, είναι τόσο επαναλαμβανόμενη και προβλέψιμη - που θέλοντας κα μη - αποτελεί κομμάτι του πραγματικού μου εαυτού.

Ποιός, όμως, είναι ο εαυτός μου;;;

 • Ο «μικρόνους» ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ
  Είναι ο τύπος που έχει σταφιδιάσει από την πολύ γυμναστική, έχει πιεί ό,τι πρωτεϊνούχο σκεύασμα κυκλοφορεί στη γειτονιά και έχει να μυρίσει λίγη τσίκνα από προ facebook εποχή. Μετά από εξαντλητικές πρόβες και μαθηματικούς υπολογισμούς των φωτοσκιάσεων, ποζάρει με περίσσια χάρη. Είναι ερωτευμένος με τις SELFIES και ως αριστούχος απόφοιτος Masters degree in NarcissisticPersonality Disorder είναι λίγο πριν ξεχαστεί και κάνει friend request στον εαυτό του.

 

 • Ο «καταξιωμένος» ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΗΣ
  Μεγάλο άγχος για κοινωνική αποδοχή! Όπως ο γαμπρός της ασπρόμαυρης ελληνικής κοινωνίας που κατευνάζει την οργή της κυρά-γειτόνισσας, επιδεικνύοντας το παρθενόπανο … έτσι και ο διαδικτυακός γονιός επιδεικνύει τα παιδιά του, κομπάζοντας στους significant others για την εκπλήρωση της συζυγικής του αποστολής.

 

 • Ο «αργόσχολος» ΤΕΜΠΕΛΗΣ
  Από τη μια βαριέται την ενδελεχή πλοήγηση για να ‘ανεβάσει’ κάτι χαριτωμένα έξυπνο και από την άλλη η LIKE-ο-mania του δεν του επιτρέπει τον εφησυχασμό. Γι’ αυτό τί κάνει; Ξεθάβει ό,τι ρητό και παροιμία ‘πλέει’ στο διάβα του και το POST-άρει. Το χειρότερο, όμως, δεν είναι αυτό. Το χειρότερο είναι ότι οι κανόνες καλής ανταποδοτικής–διαδικτυακής συμπεριφοράς υποχρεώνουν τους άπειρους “φίλους” του (τους μισούς εν τω μεταξύ ούτε καν τους γνωρίζει!) να τον επιβραβεύσουν με το γνωστό “χεράκι”.

 

 • Ο «έχων» ΚΑΤΟΧΙΚΟ Σύνδρομο
  Έχει πάρει σβάρνα όλες τις ταβέρνες, τα τσιπουράδικα και τα μαγειρεία της περιοχής και φωτογραφίζει πιάτα πριν και μετά την καταβρόχθιση. Ακατανόητο από πού πηγάζει αυτήν η πηγαία κατά τα άλλα ανάγκη του. Είναι εκπληκτική αυτή η γονιδιακή μεταφορά Συνδρόμου Πείνας.

 

 • Ο «οικόσιτος» ΕΥΧΟΥΛΗΣ
  Ενώ μένει στο ίδιο σπίτι με το ‘έτερον ήμισυ’, σε επετείους - γιορτές και γενικά εορτασμούς πάσης φύσεως ποστάρει ‘λιγωτικά’ εγκάρδιες ευχετήριες κάρτες με παραλήπτη το ‘έτερον’. Το σκηνικό είναι κατιτίς διαστροφικό! Εκτός εάν εδώ είναι που κολλάει το “η σιωπή είναι χρυσός”. Μπορεί όντως να ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε…

 

 • Το «αμερικανίζειν» εστί ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ
  Όλοι οι “φίλοι” του είναι Έλληνες, αλλά εκείνος επιμένει να γράφει στα αγγλικά! Είναι η άνεση με τη γλώσσα … βλέπετε! Προφανώς είναι κάτοχος “MichiganProficiency” και σπουδαγμένος στα εξωτερικά. Πάω πάσο και δηλώνω respectστον αμερικανοτραφή!

 

 • Ο «μεταφερόμενος» ΘΙΑΣΟΣ
  Πού τον χάνεις … πού τον βρίσκεις … το πρώτο πράγμα που κάνει μετά το ‘check inστα αεροδρόμια είναι να δηλώνει το στίγμα του, σαν να κατάπιε GPS. Μετακινήσεις, ταξίδια, αεροδρόμια, βαλίτσες, χάρτες με καρφιτσωμένα σημαιάκια… Ένας αξιοζήλευτος τυχοδιώκτης με πολυτάραχη ζωή που λίγοι έχουν την τύχη να γευτούν!

 

 • Ο «αισιόδοξος» ΚΑΛΗΜΕΡΑΚΙΑΣ    
  Οι “Καλημέρες” προς απανταχού αποδέκτες πάνε κι έρχονται με κέφι και χαρά! Μόνο στον πληθυντικό επιτρέπονται για να αυγατίζουν και να σκορπίζουν αισιοδοξία και θετική ενέργεια. Καθημερινές “Καλημέρες”, σαν φαρμακευτική αγωγή για τσίτωμα νευρικού συστήματος. Δεν μπορώ να πω! … πολλές φορές ο πρωινός καφές φαντάζει περιττός.

 

 • Ο «χαιρέκακος» STALKER
  Ως ένας σύγχρονος διαδικτυακός detective παρακολουθεί τους πάντες και τα πάντα. Βλέπει τους “φίλους” του να εκτίθενται ασύστολα - αλλά ΠΟΤΕ τον εαυτό του - και με υποχθόνιο γελάκι τρίβει τα χέρια του για τα παθήματά τους. Παρεμβαίνει που και που σε ήδη ανηρτημένα σχόλια και αφού αισθανθεί απολύτως ασφαλής πετάει ένα σύντομο (“…όσο λιγότερα λες, τόσο το καλύτερο…”)εξυπνακισμό.   

Πολύ φοβάμαι ότι η τελευταία περιγραφή μόλις με έβαλε σε σκέψεις…

 

Υ.Γ.: Με εύθυμη διάθεση προς όλους τους ενεργούς χρήστες της facebook-ικής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης και εμού! = ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ

Το Macroskopio στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των αναγνωστών. 
Δεν έχει διαφημιστικά έσοδα και δεν χρηματοδοτείται από εταιρείες ή πολιτικά κόμματα. 
Η οικονομική σας στήριξη είναι ταυτόχρονα μια στήριξη επιβίωσης για ένα αδέσμευτο site σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά και μια αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας.
Το Macroskopio στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των αναγνωστών. 
Δεν έχει διαφημιστικά έσοδα και δεν χρηματοδοτείται από εταιρείες ή πολιτικά κόμματα. 
Η οικονομική σας στήριξη είναι ταυτόχρονα μια στήριξη επιβίωσης για ένα αδέσμευτο site σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά και μια αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας.

Μείνετε σε επαφή

Εγγραφείτε στο Newsletter

magnifiercross