Ενισχύστε το Macroskopio

ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ στην Αγορά

Πώς την αποκτάς έχοντας ελάχιστη εμπειρία…

Υπάρχει μια φωτογραφία στο διαδίκτυο που απεικονίζει τους προβληματισμούς των νέων που εισέρχονται στην ύπερ-ανταγωνιστική αγορά εργασίας του 2017. Η φωτογραφία είναι από δυο έμπειρους συνεντευξιαστές που με κριτική ματιά, από την άλλη άκρη του γραφείου, λένε σε έναν νεαρό υποψήφιο: “Ψάχνουμε για κάποιον ηλικίας 22 - 26 ... με 30 χρόνια εμπειρία.”

Αυτό το παράδοξο είναι πράγματι ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί νέοι άνθρωποι όταν πρώτο-εισέρχονται στην Αγορά. Για να ‘περάσουν την είσοδο’, οι νέοι εργαζόμενοι ή όσοι γενικά ξεκινούν μια νέα δουλειά ή νέα καριέρα με λίγη προηγούμενη εμπειρία σε έναν συγκεκριμένο τομέα, πρέπει από την πρώτη μέρα να θεωρηθούν αξιόπιστοι, προτού καν να έχουν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους. Δίνεται, λοιπόν, ιδιαίτερη έμφαση στη φράση "το γοργόν και χάριν έχει". Με αυτό το παράδοξο της «πρώιμης  αξιοπιστίας», δε σας δίνεται χρόνος για σταδιακό χτίσιμο καριέρας. Πρέπει να έχετε ήδη καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής σας εμπειρίας πριν καν ξεκινήσετε.

Για τους νέους και άπειρους, είναι σημαντικό να ξεπεραστεί αυτή η πρόκληση. Ένα ταχύτατο ξεκίνημα στη σταδιοδρομία σας θα σας κάνει να αποκτήσετε πρόσβαση σε εμπειρίες και ευκαιρίες που θα σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε, να θεωρηθείτε ως "άτομα με υψηλές δυνατότητες εξέλιξης" και να έχετε πρόσβαση σε πραγματικές ευκαιρίες μάθησης και ανάπτυξης στην καριέρα σας. Και δεν είναι μόνο οι νέοι εργαζόμενοι που θα επωφεληθούν από την επίλυση αυτού του προβλήματος. Είναι πολύ σημαντικό καί  για τις εταιρείες που ξοδεύουν πολλά χρήματα και αμέτρητες ώρες σε συνεντεύξεις, προσλήψεις και εκπαιδεύσεις νέων υπαλλήλων.

Πώς μπορεί να λυθεί αυτό το παράδοξο της «πρώιμης αξιοπιστίας»; Σε μια νέα πρωτοβουλία στο Perlmutter Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Brandeis για το GlobalBusiness Leadership, μελετάμε αυτό ακριβώς το πρόβλημα. Τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι μπορεί να είναι λιγότερο παράδοξο από ότι νομίζουμε. Οι νέοι έχουν περισσότερα εχέγγυα από ότι πιστεύουν για να ξεπεράσουν την απειρία τους. Και μάλιστα μπορούν να δράσουν άμεσα για να αντισταθμίσουν και να οικοδομήσουν την εμπειρία που τους λείπει.

Εδώ είναι πέντε ενέργειες που μπορείτε να κάνετε ως νέο-εισερχόμενοι στον επαγγελματικό στίβο ώστε να επιταχύνετε την πορεία σας.

1. Αξιοποιήστε τις δεξιότητές σας στην έρευνα. Ένας από τους καλύτερους τρόπους να ξεχωρίσετε σε ένα εταιρικό περιβάλλον, ακόμα και αν έχετε λιγότερη εργασιακή εμπειρία, είναι να αποκτήσετε μοναδικές γνώσεις που θα σας κάνουν μια πηγή άντλησης πληροφοριών στους συναδέλφους και τους πελάτες σας. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να γίνει αυτό είναι να χρησιμοποιήσετε τις δεξιότητές σας στην έρευνα για να καλύψετε ένα τεράστιο κομμάτι πληροφοριών και γνώσεων γύρω από τις τάσεις του κλάδου στον οποίον εργάζεστε.

Αν έχετε πρόσφατα αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο, έχετε μια σειρά από νέες, εξειδικευμένες τεχνικές έρευνας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άμεσα σε κάθε επαγγελματικό πλαίσιο. Αν όχι, ξεκινήστε να δουλεύετε πάνω σε αυτό τώρα. Ανακαλύψτε ποιες συγκεκριμένες γνώσεις είναι απαραίτητες στον τομέα σας και οικοδομήστε την εμπειρία σας γύρω από αυτό. Διαβάστε σχετικά περιοδικά και βιβλία ή παρακολουθήστε videos στο YouTube από ηγετικές φιγούρες του χώρου που δραστηριοποιήστε. Εάν μπορείτε να κάνετε τον εαυτό σας μια μοναδική και χρήσιμη πηγή για την επίλυση προβλημάτων, θα δημιουργήσετε πολύ γρήγορα αξιοπιστία και θα θεωρήστε ως πηγή πληροφοριών από τους συναδέλφους σας.

2. Προσδιορίστε και ενισχύστε την όποια δυναμική σας. Απευθύνετε στον εαυτό σας κάποιες βασικές ερωτήσεις για να εντοπίσετε τα δυνατά σας σημεία, με τα οποία θα είστε σε θέση να συμβάλλετε επάξια με τους συναδέλφους σας. Σε ποιούς τομείς πιστεύετε ότι κάνετε εξαιρετική δουλειά; Πάνω σε τί επαινεθήκατε κατά το παρελθόν; Σκεφτείτε τον καλύτερο εαυτό σας και πώς μπορείτε να τον περιγράψετε σε κάποιον. Ποιός θα ήταν αυτός; Χρησιμοποιήστε τις απαντήσεις σας για να ξετυλίξετε τα δυνατά σημεία που θα γίνουν τα θεμέλια για να στηρίξετε την καριέρα σας, ώστε να επακολουθήσει μια γρήγορη επαγγελματική ανέλιξη.

Επίσης, εξετάστε το προσωπικό σας υπόβαθρο. Για παράδειγμα, μπορεί να μην έχετε εργαστεί σε έναν συγκεκριμένο κλάδο ή σε μια συγκεκριμένη θέση στο παρελθόν, αλλά μπορεί να έχετε χρήσιμες γνώσεις απλώς και μόνο λόγω του γεωγραφικού ή δημογραφικού σας υπόβαθρου. Για παράδειγμα, ως 20χρονος επαγγελματίας που εργάζεται σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα μάρκετινγκ, έχετε πολύτιμες ιδέες για τους τύπους ερωτήσεων που πρέπει να απευθυνθούν σε ανθρώπους της γενιάς σας ώστε να συγκεντρωθούν τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα δεδομένα ή έχετε πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τα πιο βιώσιμα μέσα συλλογής δεδομένων. Δε θέλετε να καλουπωθείτε ως τύποι με περιορισμένη γκάμα δεξιοτήτων ή τύποι με στενά όρια αντίληψης. Αντιθέτως, χρησιμοποιώντας αυτό ως σημείο εκκίνησης μπορεί να ανακαλύψετε ότι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να χτίσετε μια αξιόπιστη και θετική στάση απέναντί σας, ιδιαίτερα ως νεοφερμένοι σε εάν άγνωστο επαγγελματικό χώρο.

3. Κάντε εθελοντική εργασία. Μην υποτιμάτε τη δύναμη της σκληρής δουλειάς, της αποφασιστικότητας και της προθυμίας να αναλάβετε εργασίες που άλλοι αποφεύγουν. Εάν στο τέλος μιας συνάντησης ο επικεφαλής του τμήματος σας ζητήσει περισσότερες πληροφορίες π.χ. για τους αντιπροσώπους πωλήσεων σε μια γραμμή προϊόντων την οποία έχει αναλάβει η ομάδα σας, προθυμοποιηθείτε να τις βρείτε εσείς. Αν ο προϊστάμενός σας ρωτήσει ποιος θα ήταν πρόθυμος να δουλέψει πάνω σε ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων για τάσεις π.χ. που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την υπόθεση εργασίας της ομάδας σας, αναλάβετε το έργο - δηλώνοντας φυσικά ότι έχετε την ικανότητα να το παραδώσετε πλήρες και ολοκληρωμένο. Οι ευκαιρίες είναι άφθονες για να αναδείξετε τον εαυτό σας. Επωφεληθείτε από τέτοιες καταστάσεις για να κάνετε μια γρήγορη αλλά καί καλή εντύπωση ως αξιόπιστοι και σκληρά εργαζόμενοι.

4. Διαχειριστείτε τον φόρτο εργασίας σας και εκφέρετε λόγο εγκαίρως. Παρόλο που η γνώση και η εμπειρία απαιτούν χρόνο για να αποκτηθούν, μπορείτε να δημιουργήσετε άμεσα μια φήμη αξιοπιστίας στους συναδέλφους και τους προϊσταμένους σας. Διαχειριστείτε με σύνεση τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνετεκαι τον φόρτο εργασίας σας. Να γνωρίζετε πότε παίρνετε υπερβολική δουλειά στις πλάτες σας και να λέτε «όχι» μετά από περίσκεψη (αν και ως νεοφερμένοι, προτιμήστε να λέτε «ναι», εκτός εάν αισθάνεστε πραγματικά υπερφορτωμένοι). Επίσης, μη διστάζετε να μιλάτε. Εάν έχετε οποιαδήποτε δυσκολία στην τήρηση μιας προθεσμίας, συζητήστε το με τον επικεφαλής το συντομότερο δυνατό και ζητήστε εγκαίρως οδηγίες. Μη φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις.

Και μην ξεχνάτε τη σημασία μιας ολοκληρωμένης εργασίας. Φέρτε κάθε αποστολή σας εις πέρας. Μην αφήνετε λεπτομέρειες να εκκρεμούν ή προθεσμίες να μην τηρούνται. Μπορεί να μην είστε τα πιο έμπειρα άτομα στον χώρο, αλλά μπορείτε να γίνετε ένα από τα πιο αξιόπιστα.

5. Εργαστείτε για να δημιουργήσετε ένα δίκτυο στενών σχέσεων. Ο στόχος σας με την πάροδο του χρόνου είναι να δημιουργήσετε ένα ισχυρό και ποικιλόμορφο δίκτυο έμπιστων συναδέλφων που θα σας παράσχουν συνεχή καθοδήγηση, συμβουλές και ανατροφοδότηση καθώς προχωράτε στην καριέρα σας. Στην αρχή, οι διασυνδέσεις σας και οι αξιόλογες επαφές σας θα είναι ελάχιστες, αλλά σιγά-σιγά θα εκπλαγείτε από το πόσο εύκολα μπορείτε να δημιουργήσετε ένα εντελώς δικό σας δίκτυο. Ακολουθήστε μια παρόμοια προσέγγιση με αυτήν που ακολουθήσατε κατά τα σχολικά και φοιτητικά σας χρόνια. Δημιουργήσατε ένα δίκτυο φίλων και συμφοιτητών, με τους οποίους πιθανότατα χρειάστηκε να έρθετε σε επαφή όταν ψάχνατε για πρώτη φορά εργασία. Αξιοποιήστε, λοιπόν, αυτές τις δεξιότητες και εφαρμόστε τις στην τρέχουσα κατάσταση. Προσκαλέστε, για παράδειγμα, συνεργάτες από τη δουλειά για μεσημεριανό γεύμα. Εντοπίστε τους προϊσταμένους που θαυμάζετε και προσπαθήστε να έρθετε κοντά τους, πάντα μέσα στα πλαίσια της γενικότερης κουλτούρας της εταιρείας. Σε ορισμένες εταιρείες δε θεωρείται αντιδεοντολογικό να τους προσκαλέσετε - εσείς απευθείας - για γεύμα ή για καφέ. Κάποιους άλλους ίσως χρειάζεται να περιμένετε παραπάνω, έως ότου τους γνωρίσετε λίγο καλύτερα μέσα από την τριβή της δουλειάς, πριν προχωρήσετε σε οποιοδήποτε κάλεσμα.

Το κλειδί, όμως, είναι να εργαστείτε σκληρά για να γνωρίσετε όσο περισσότερους ανθρώπους μπορείτε σε ένα συλλογικό ή λίγο πιο προσωπικό επίπεδο. Αυτές οι επαφές μπορούν να μετατραπούν σε χρήσιμους μέντορες που ενδιαφέρονται για τις ιδέες σας και σας υποστηρίζουν δυναμικά και έμπρακτα σε ολόκληρη την εταιρεία. Δείξτε τους τα κίνητρά σας, τη δέσμευσή σας και την όποια εμπειρία σας και όταν βρείτε την ευκαιρία, εξυπηρετήστε τους και βοηθήστε τους στην εργασία τους.

Η εξειδίκευση δε χτίζεται μόνη της και οι συνάδελφοί σας δε θα σας υπολογίζουν ως  αναντικατάστατο μέλος της εταιρείας μέχρι να αποδείξετε τις ικανότητές σας. Αλλά μέχρι να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση για τα προσόντα και τις δυνατότητες που ήδη έχετε ως νεοεισερχόμενοι, μπορείτε να ξεπεράσετε το παράδοξο της «πρώιμης αξιοπιστίας» χτίζοντας την καριέρα σας εν κινήσει.

Πηγή: Harvard Business Review

Το Macroskopio στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των αναγνωστών. 
Δεν έχει διαφημιστικά έσοδα και δεν χρηματοδοτείται από εταιρείες ή πολιτικά κόμματα. 
Η οικονομική σας στήριξη είναι ταυτόχρονα μια στήριξη επιβίωσης για ένα αδέσμευτο site σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά και μια αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας.
Το Macroskopio στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των αναγνωστών. 
Δεν έχει διαφημιστικά έσοδα και δεν χρηματοδοτείται από εταιρείες ή πολιτικά κόμματα. 
Η οικονομική σας στήριξη είναι ταυτόχρονα μια στήριξη επιβίωσης για ένα αδέσμευτο site σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά και μια αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας.

Μείνετε σε επαφή

Εγγραφείτε στο Newsletter

magnifiercross