Ενισχύστε το Macroskopio

Από τη Διαφθορά στη Διαστροφή

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2016 η Ελλάδα έπεσε στην 69η θέση το 2016, από την 58η , επί συνόλου 168 χωρών ως προς τη Διαφθορά.

Ενδιαφέρουσα μέτρηση - τουλάχιστον δεν είμαστε οι χειρότεροι - αν και κάπως δυσνόητη αν δεν διαβάσει κάποιος αναλυτικά τι και πώς ακριβώς το μετράει.

Όλοι μας έχουμε μια τουλάχιστον υποψία για το πώς εκδηλώνεται η διαφθορά σε αυτήν τη χώρα. Όλοι έχουν χορέψει το ταγκό με τον διάβολο της εύκολης λύσης, έστω και για λίγο…

Καθώς χορεύεις, όμως, αρχίζει το ταγκό να σου αρέσει! Έχει τη χάρη του να γίνεται η δουλειά σου γρήγορα και χωρίς φασαρίες ... πώς να το κάνουμε τώρα!

Η πρακτικότητα κατά βάθος είναι ένα πρόσχημα, μια δικαιολογία γιατί στο βάθος της ιστορίας ο πραγματικός λόγος που συμμετέχεις είναι αυτό το αίσθημα ότι είσαι γάτα, μέσα στα πράγματα ... ξέρεις ανθρώπους και καταστάσεις ... δεν είσαι θύμα ... δεν είσαι ηλίθιος ... τα καταφέρνεις = Είσαι κάποιος ...

Εδώ ακριβώς είναι που ξεκινάει η πραγματική διαφθορά, όταν δηλαδή μετατρέπεται σε άποψη για τη ζωή. Με μικρά βηματάκια γίνεται αυτό, όχι με πολύ μεγάλα…

Συνηθίζεις με την πάροδο του χρόνου σε κάποια συμπτώματα που πλέον σχεδόν δεν τα προσέχεις ιδιαίτερα:

  • Αρχίζεις να θεωρείς φυσιολογικό το διεφθαρμένο.
  • Αρχίζεις να σέβεσαι την πονηριά ως τη μόνη έξυπνη λύση.
  • Σιγά σιγά αρχίζεις να θεωρείς τους άλλους άξιους της μοίρας τους και εσένα τον ίδιο αφυπνισμένο μάγκα που ξέφυγε από τη βλακεία του θύματος.
  • Στην πράξη αρχίζεις να μετατρέπεσαι σε θύτη από θύμα, γίνεσαι λύκος και όχι “πρόβατο”.

Αυτή  η σιγανή πονηρή διεργασία σε στέλνει σταδιακά από την απλή συμμετοχή στη διαφθορά στο επόμενο βάθος της κακίας που είναι η διαστροφή.

Με το που εισέλθεις στην περιοχή της διαστροφής η Διαφθορά γίνεται Ιδεολογία!  Το μυαλό σου αρχίζει να αιτιολογεί τα πάντα ως αποτέλεσμα των φυσικών νόμων. Η επιβολή του ισχυρού, πονηρού και εξυπνάκια γίνεται ένα είδος Φυσικής επιλογής και ως εκ τούτου ανέρχεται στο ύψος του Ιδανικού, καθώς υπακούει στους φυσικούς νόμους της επιβίωσης.

Λες ψέματα και πείθεσαι ότι τα ζητούσε ο οργανισμός του θύματος σου!

Όταν σε ανακαλύπτουν, εξοργίζεσαι αντί να ντρέπεσαι.

Όταν το ψέμα σου δεν αποδίδει, θυμώνεις με την ανικανότητά σου να τα καταφέρεις και προσπαθείς ξανά πιο αποτελεσματικά αντί να νιώσεις το όνειδος της κατάντιας σου να μη σέβεσαι τον Άλλον ως πρόσωπο…

και με την πάροδο του χρόνου η μόλυνση προχωράει σε επίπεδο κοινωνίας. Αρχίζει ο ένας να κοιτάει τον άλλον με την κατανόηση πως αλληλο-κοροϊδευόμαστε, μειδιώντας με συγκατάβαση.

Κάνουμε χειραψίες στους σταρ της απάτης και αισθανόμαστε και εκλεκτοί όταν συμμετέχουμε στο πάρτυ της ψευδολογίας.

… και έτσι κυλάει ο χρόνος και οι δεκαετίες και ο κοινός μας τόπος, μια ολόκληρη χώρα, βυθίζεται στη διαστροφή σαν σε κινούμενη άμμο. Έχοντας ξεκινήσει από την αθώα πρόθεση να λύσεις ένα προσωπικό ή οικογενειακό σου πρόβλημα, κατέληξες να χορεύεις στο ρυθμό της Διαφθοράς και στο τέλος ενδύθηκες τη Διαστροφή.

Με αυτά και με άλλα ξεπούλησες κάθε αξία και έγινες κάτοικος μίας μπανανίας.

Έτσι απλά και βελούδινα περπάτησες την οδό της παρακμής.

Έτσι απλά βάδισες την ατραπό της κακίας και ξεπούλησες την Αρετή…

Ακριβώς έτσι έμεινες μόνος λύκος να γυροφέρνεις στην έρημο μιας διαλυμένης χώρας, χορεύοντας μόνος σου στο σκοτάδι του εξυπνακισμού.

Να το θυμάσαι πώς έγινε όλο αυτό, ΟΚ? Μην το ξεχνάς!

Το Macroskopio στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των αναγνωστών. 
Δεν έχει διαφημιστικά έσοδα και δεν χρηματοδοτείται από εταιρείες ή πολιτικά κόμματα. 
Η οικονομική σας στήριξη είναι ταυτόχρονα μια στήριξη επιβίωσης για ένα αδέσμευτο site σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά και μια αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας.
Το Macroskopio στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των αναγνωστών. 
Δεν έχει διαφημιστικά έσοδα και δεν χρηματοδοτείται από εταιρείες ή πολιτικά κόμματα. 
Η οικονομική σας στήριξη είναι ταυτόχρονα μια στήριξη επιβίωσης για ένα αδέσμευτο site σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά και μια αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας.

Μείνετε σε επαφή

Εγγραφείτε στο Newsletter

magnifiercross