Ενισχύστε το Macroskopio

Απίστευτες ελλείψεις σε microchip

Χρόνος ανάγνωσης:
3 λεπτά

Ένα χρόνο μετά την κρίση, η παγκόσμια έλλειψη τσιπ επιδεινώνεται,  το 2024 οι Ημερομηνίες παράδοσης

"Δεν μιλάμε για τρίμηνα. Μιλάμε για χρόνια".

Picture 1

 

Παγκόσμια έλλειψη τσιπ

Η WSJ αναφέρει ότι η παγκόσμια έλλειψη τσιπ "απέχει πολύ από το να τελειώσει !!!

Ο Manuel Schoenfeld έκανε τον Μάιο μια παραγγελία για τσιπ μετάδοσης για τις συσκευές παρακολούθησης κοινής ωφέλειας που κατασκευάζει η εταιρεία PowerX με έδρα τη Νέα Υόρκη. Του είπαν ότι τα τσιπ θα έφταναν μέχρι το καλοκαίρι, μετά το φθινόπωρο, μετά το χειμώνα και τώρα δεν περιμένει να τα παραλάβει μέχρι το Μάιο του 2022. "Αυτό απέχει πολύ από το να τελειώσει", δήλωσε ο κ. Schoenfeld.

Η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών επιδεινώνεται, με τους χρόνους αναμονής να παρατείνονται, τους αγοραστές να συσσωρεύουν προϊόντα και το πιθανό τέλος να φαίνεται λιγότερο πιθανό να υλοποιηθεί μέχρι το επόμενο έτος. Η ζήτηση δεν μετριάστηκε όπως αναμενόταν. Οι οδοί εφοδιασμού έχουν ουσιαστικά μπλοκάρει. Οι απρόβλεπτες διακυμάνσεις στην παραγωγή έπληξαν τα εργοστάσια που ήδη λειτουργούσαν με πλήρη δυναμικότητα.

Αυτό που έχει απομείνει είναι μια εκτεταμένη σύγχυση τόσο για τους κατασκευαστές όσο και για τους αγοραστές. Ορισμένοι αγοραστές που προσπαθούν να δώσουν νέες παραγγελίες λαμβάνουν ημερομηνίες παράδοσης το 2024, δήλωσε ο Ian Walker, διευθυντής επιχειρήσεων στο διανομέα ηλεκτρονικών εξαρτημάτων Princeps Electronics Ltd., ο οποίος βοηθά τις εταιρείες να βρουν τσιπ.

Οι χρόνοι αναμονής για τις παραδόσεις τσιπ συνέχισαν να ανεβαίνουν πάνω από το υγιές όριο των 9-12 εβδομάδων. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η αναμονή έφτασε κατά μέσο όρο τις 19 εβδομάδες, σύμφωνα με την Susquehanna Financial Group.

Από τον Οκτώβριο, όμως, η αναμονή έχει φτάσει στις 22 εβδομάδες. Είναι μεγαλύτερη για τα πιο σπάνια εξαρτήματα: 25 εβδομάδες για τα εξαρτήματα διαχείρισης ενέργειας και 38 εβδομάδες για τους μικροελεγκτές που χρειάζεται η αυτοκινητοβιομηχανία, ανέφερε η εταιρεία.

 

Η Apple έχασε 6 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω έλλειψης τσιπ

Το The Verge αναφέρει ότι η Apple έχασε $6 δισεκατομμύρια από την έλλειψη τσιπ

Ο διευθύνων σύμβουλος Tim Cook δήλωσε στο CNBC ότι οι περιορισμοί στην αλυσίδα εφοδιασμού είχαν σαφή αντίκτυπο στα οικονομικά αποτελέσματα αυτού του τριμήνου. "Είχαμε πολύ ισχυρές επιδόσεις παρά τους μεγαλύτερους από τους αναμενόμενους περιορισμούς στον εφοδιασμό, τους οποίους εκτιμούμε ότι είναι περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια", δήλωσε ο Cook, αποδίδοντας τα προβλήματα εφοδιασμού στις "ελλείψεις τσιπ σε ολόκληρη τη βιομηχανία που έχουν συζητηθεί πολύ και στις διαταραχές της παραγωγής που σχετίζονται με το COVID στη Νοτιοανατολική Ασία". Η Apple αναμένει ακόμη μεγαλύτερες απώλειες από τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας στο τρίμηνο του Δεκεμβρίου, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Χωρίς τέλος στον ορίζοντα

To Ars Technica αναφέρει Δεν διαφαίνεται τέλος για την έλλειψη τσιπ, καθώς τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού συσσωρεύονται.

Νωρίτερα φέτος, η έλλειψη τσιπ φαινόταν ότι θα μπορούσε να μειωθεί κάποια στιγμή το 2022. Τώρα, αυτή η πρόβλεψη φαίνεται να ήταν αισιόδοξη.

"Οι ελλείψεις θα συνεχιστούν επ' αόριστον", δήλωσε στο Ars ο Brandon Kulik, επικεφαλής της Deloitte για τη βιομηχανία ημιαγωγών. "Ίσως αυτό να μην σημαίνει 10 χρόνια, αλλά σίγουρα δεν μιλάμε για τρίμηνα. Μιλάμε για χρόνια".

Γίνεται σαφές ότι τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη. Χθες, τόσο η GM όσο και η Ford δήλωσαν ότι οι ελλείψεις σε τσιπ οδήγησαν σε μείωση των κερδών για το τρίτο τρίμηνο και η Apple φημολογείται ότι θα μειώσει τους φετινούς στόχους παραγωγής για τη σειρά iPhone, την "αγελάδα" της εταιρείας.

 

 Τα προβλήματα με τα τσιπ έχουν γίνει τόσο διαδεδομένα που ένα τμήμα της Wells Fargo εκτιμά ότι οι πιέσεις θα περιορίσουν την ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 0,7%.

 

Το Macroskopio στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των αναγνωστών. 
Δεν έχει διαφημιστικά έσοδα και δεν χρηματοδοτείται από εταιρείες ή πολιτικά κόμματα. 
Η οικονομική σας στήριξη είναι ταυτόχρονα μια στήριξη επιβίωσης για ένα αδέσμευτο site σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά και μια αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας.
Το Macroskopio στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των αναγνωστών. 
Δεν έχει διαφημιστικά έσοδα και δεν χρηματοδοτείται από εταιρείες ή πολιτικά κόμματα. 
Η οικονομική σας στήριξη είναι ταυτόχρονα μια στήριξη επιβίωσης για ένα αδέσμευτο site σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά και μια αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας.

Μείνετε σε επαφή

Εγγραφείτε στο Newsletter

magnifiercross